29.3.2020

Punajuuri-perunacurry


Olin lähes pyhässä tilassa tuhansien intialaisten jumalien seurassa, kun hajusteluaukkoihini tunki neilikan, inkiväärin, juustokuminan ja kanelin tuoksut. Kiedoin kuusimetrisen kangassuikaleen, sarin, vyötärölleni ja osan heitin olalleni. Olin hetken ihmeissäni, sillä sari on naisten vaate. En antanut asian häiritä enempää. Pyhät lehmät ilmestyivät keittiööni ja tuoksujen sekamelskasta erotin lehmänlannan ja urean häivähdyksen. Luultavasti koira oli paskonut ja kissa päästänyt allensa. Kumpaakan minulla ei ole. Tästä olin aavistuksen enemmän ihmeissäni, mutta tiesin, että nyt tulee hyvää ruokaa.

Intialaiset curryt edustavat parhautta. Tämän ruuan tekemisen aikana ja jälkeen keittiössä pitää tuoksua Intia.

Määrät eivät ole turhan tarkkoja. Itse annoin mennä ison kauhan -periaatteella eli mausteita mieluummin enemmän kuin vähemmän. Käytin valmiita seoksia kuten currya ja tandor masalaa, mutta lisäsin vielä niihin sisältyviä mausteita. Kun ei ollut turhan tarkkaa touhuni. Eli vedä samalla ohjenuoralla, niin hyvin vedät. Eikä tarvi olla tandor masalaa, kaiva kaapistasi vaikka piparkakkumaustetta, garam masalaa tai jotain siihen suuntaan. 

Vaan tulipahan ihan hiton hyvää. Ja löysin uuden liiton, punajuuri ja fenkolinsiemenet rakastavat toisiaan kuin niillä olisi yhteinen sielu.

 


Punajuuri-perunacurry


2 keskikokoista punajuurta
2 keskikokoista perunaa

Keitä punajuuret ja perunat kypsiksi. Kuori ja leikkaa peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.  

 3 rkl rypsiöljyä
iso kukkurallinen tandor masala -mausteseosta
iso kukkurallinen juustokuminaa
pieni kukkurallinen currya
1 rkl kurkumaa
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 kanelitanko
1 laakerinlehti

Lurauta pannulle rypsiöly. Lisää mausteet ja anna niille pienellä paahdolla lisähönkyä.

1 chili (itse käytin ihan hemmetin tulista, mutta anna mennä maun mukaan)
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä

Lisää pilkottu chili ja sipulit. Freesaile hetki.

3 - 4 dl vettä
iso luraus ketsuppia tai muuta makeuttajaa
suolaa
1 dl kikherneitä
1 dl kidneypapuja
korianteria (tai lehtipersiljaa)
1 dl maustamatonta jugurttia (10% rasvaa)

Lisää neste ja anna muhia 10 minuuttia. Nyt voit lisätä punajuuret, perunat, herneet ja pavut. Anna muhia vielä jonkin aikaa ja lisää nestettä tarvittaessa. Älä unohda suolaa ja maistele muutenkin mausteita lisäillen. Ketsupista tulee hyvä pieni makeus. Riippuen nestemäärästä ja kiehunta-ajasta ruokasi voi kaivata suurustamista: käytä tällöin maizenaa. Lisää lopuksi jugurtti ja iso nyrkillinen korianteria.

Tarjoa seurana riisiä ja naanleipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti