19.9.2018

Avomaankurkkujen säilöminen

Turun Kauppatorin arkeologisilta kaivauksilta löydettiin juuri lasipurkki, jossa oli säilynyt makuliemessä avomaankurkkuja 1700-luvun alusta venäläismiehityksen ajalta. Hyviä olivat, tein niistä jäätelöä.  

Alkaa olla viimeiset hetket. Torimyyjä kertoi, että pari viikkoa hän lupaa vielä varmuudella avomaankurkkuja, sitten alkaa loppu häämöttää. Nostetaanpa tämä vanha postaus tähän ihan muistutukseksi siitä, kuinka helppo ja vaivaton säilömishomma oikeastaan onkaan. 



Maustekurkkujen maustesekoituksen voit tehdä itsekin, mutta helpoin tapa säilöä on käyttää Hilloxia. Lisäksi tarvit etikkaa, sokeria, vettä, kruunutilliä, piparjuurta, valkosipulia ja mustaherukanlehtiä. Ehkä johonkin purkkiin myös hitusen chiliä ja neilikkaa. Jos et kuitenkaan halua käyttää valmista maustesekoitusta, tarvitset maustepippureita, sinapinsiemeniä, karkeaa merisuolaa, valkosipulijauhetta ja säilöntäainetta. 

En ala sen enempää heittelemään ohjetta mittasuhteineen kehiin, pussin kyljestä voi lukea. Helppoa se kuitenkin on ja aikas vaivatontakin. Ja mikäli tilaa riittää, onhan se aika ihanaa, kun on erilaisia kurkkuja odottamassa mielin määrin, yllin kyllin, halujen mukaaan ja yleensä vielä vähän enemmänkin. 


Valmista puhtaisiin lasipurkkeihin. Pohjalle pala piparjuurta, valkosipulia ja mustaherukanlehti. Sitten kurkkuviipaleita, kruunutilliä, mustaherukanlehti, piparjuuri, valkosipuli, viipaleet jne. Päälle vielä mustaherukanlehti, piparjuuripala ja ympyrään kierrettyjä tillinvarsia pitämään viipaleet pinnan alla. Sitten purkki täyteen säilöntänestettä. Tekeytymiseen menee kuukausi jopa parikin, mutta maistelun voi aloittaa jo parin viikon päästä. Kun eihän sitä kuitenkaan malta. 

Edit. Maistelun voi aloittaa jo kahden päivän päästä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti