21.9.2018

Atrian aurinkosähköpuisto on valmistunut

Atrian Aurinko -aurinkosähköpuiston viimeiset paneelit on asennettu ja hanke on aurinkopaneelien osalta kokonaisuudessaan valmis. Aikataulussaan valmistunut rakentamisprojekti aloitettiin kesäkuussa 2017 ja se on tuottanut energiaa Atrian tarpeisiin jo heinäkuusta 2017 lähtien.

Kuva: Atrian pressipankki
 

Huoli ilmastonmuutoksesta on tuonut erilaisia puhtaan energian vaihtoehtoja voimakkaasti esille myös elintarviketeollisuudessa. Yksi vaihtoehdoista on aurinkoenergia. Atria halusi tarttua puhtaaseen ja kotimaiseen vaihtoehtoon ja rakennutti Suomen suurimman teollisen mittaluokan aurinkosähköpuiston Atrian Auringon.

Samalla Atrian Aurinko -hanke edesauttaa teknologian kehitystä, sillä hankkeessa kartoitetaan tietoa yleistä osaamista varten. Aurinkosähköpuiston energiateknologiset havainnot hyödyttävät paitsi Atriaa myös alan tulevaisuuden ratkaisuja. Hanke jatkuukin seuraavassa vaiheessa sähkön varastointiin ja sähkön ohjaukseen liittyvien selvitysten osalta.

Faktoja ja lukuja Atrian Auringosta:

  • Aurinkosähköpuiston kokonaisinvestointi on 6,8 miljoonaa euroa. Työ on toteutettu yhdessä Solarigo Systems Oy:n kanssa.
  • Atrian Aurinko kuuluu energiakärkihankkeisiin, jolle on myönnetty TEM:in valtionavustus 2,72 miljoonaa euroa.
  • Aurinkosähköpuiston huipputeho on noin 6 kWp:a ja se tuottaa 5 prosenttia Nurmon tehtaiden vuosittaisesta sähköntarpeesta, eli noin 5 600 megawattituntia. Tämä määrä riittäisi 3 000 kerrostalohuoneiston sähkönkulutuksen tarpeisiin.
  • Parhaimmillaan aurinkopuisto tuottaa noin 50 megawattituntia vuorokaudessa.
  • Kaikki aurinkoenergia käytetään Nurmon tehtaiden käyttöön, myös viikonloppuina.
  • Aurinkosähköpuistossa on noin 22 000 yksittäistä aurinkopaneelia. Kokoluokaltaan se vastaa yhdeksää jalkapallokenttää.
  • Atrian Aurinko tuottaa kymmenesosan kaikesta Suomessa tuotettavasta aurinkoenergiasta.


2 kommenttia:

  1. Hienoa että lihanjalostusfirma reagoi nopeasti aurinkovoimaan ja asensi ison aurinkovoimalan. Kompensoi kuitenkin tuotantoa kestävän kehityksen suuntaan. Aurinkosähköä olisi hyvä asentaa enemmänkin taloyhtiöihin ja tuotantolaitoksiin.

    VastaaPoista