8.1.2018

Venäläinen menu: paahdettu valkosipuli-myskikurpitsakeitto

Viime viikonlopuksi suunnittelin n. 40 ihmisen juhlien safkat, joissa teemana oli Venäjä. Kyseisen maan ruokakulttuuri on aina ollut lähellä sydäntäni, joten olin iloinen, että juhlan järjestäjä ehdotti juuri kyseistä maata. Myös kokkailu oli hauskaa, kun sain rinnalleni muutamat hyvät apukädet. Jälkkärin suunnittelu ja toteutus hoitui arkeologin tarkkuudella, siinä vaiheessa sain pestä käteni.

Saa nähdä, mitä reseptejä tänne heittelen, ensin kuitenkin keitto, kun sitä usealta taholta pyydeltiin. 


Paahdettu valkosipuli-myskikurpitsakeitto (8-10 pientä alkuruoka-annosta)

1 kokonainen valkosipuli (siis kokonainen, ei kynsi, tai hieman vähemmän, oman maun mukaan)

1 myskikurpitsa
rypsiöljyä
2-3 jauhoista perunaa
1 keltasipuli
1,5 l kasvislientä (arvio, lisää tarpeen mukaan)
iso nokare voita  
2 dl kermaa
kourallinen persiljaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)


Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa halki, laita puolikkaat foliopaperille ja kaada pinnoille öljyä. Kääri folioon. Leikkaa kurpitsa pitkittäissuunnassa paloiksi ja sivele rypsiöljyllä. Kun olet ottanut talteen siemenet, huuhtele ne ja kuivaa talouspaperipalojen välissä. Paahda siemeniä hetki pannulla öljyssä, lisää suolaa ja jos sinulla sattuu olemaan savupaprikaa tai juustokuminaa, nami. Varo poksuvia siemeniä. Paahda kurpitsoja 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, erota liha kuoresta. 

Kuori perunat ja keltasipuli ja pilko paloiksi. Lisää kiehuvaan kasvisliemeen. Kun valkosipuli ja myskikurpitsa tulevat uunista ja ovat kypsiä, lisää ne kasvisliemeen. Valkosipulia kannattaa vilkaista jo 20 minuutin jälkeen, jos se mustuu, maku menee kitkeräksi. Valkosipulit lähtee kuoristaan painelemalla, varo polttamasta näppejäsi. Sipulin ja perunoiden kypsyttyä surauta keitto sauvalla tasaiseksi, lisää voi ja kerma ja surauta uudestaan. Tarkista suola: mikäli kasvisliemesi oli pliisu, lisää suolaa tai ainakin pippuria. Hakkaa joukkoon iso kasa persiljaa, pinnalle paahdetut siemenet.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti