12.3.2017

Kasvisgulassi

Alkuruuaksi tarjoilen Ruotsi-Unkari -seuran lempparibändin eli ruotsalaisen Magna Carta Cartelin kappaleen Sway. Ihan vaan sen kunniaksi, että huhujen mukaan ruotsalaiset rakastavat gulassia vähintään yhtä paljon kuin madjaarit.



Joku tykkää gulassistaan keittona, toinen vähän paksumpana, kolmas laittaa siihen perunoita, neljäs syö riisin kanssa ja viides välttelee kuminaa. Ainoa, joka noista on varmuudella väärässä, on viides. Ruuasta ei voi saada gulassia ilman kumiaa, no ei kyllä ilman paprikaakaan. Eikä siihen omenaa tai hillosipuliakaan kuulu laittaa paitsi tänään.

Aika monen mielestä tämä meikäläisen viritelmä ei ole siis gulassia nähnytkään, tässä ei ole lainkaan edes lihaa. Gulya tarkoittaa nautakarjalaumaa, gulyas paimenta. Ei tarvi olla Erkki Toivanen ymmärtääkseen, että gulassi on siis alkuperäisimmillään ollut paimenten syömää liharuokaa. Mutta ei haittaa, gulasseja on yhtä monta kuin tekijöitänsä. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa reseptiä.


Kasvisgulassi

150 g soijasuikaleita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
500 g tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
1,5 tl kuminansiemeniä
(savustettua paprikajauhetta)
5 dl vettä
15 hillosipulia
suolaa
pippuria
omenaviinietikkaa
sokeria
1 omena

Keitä soijasuikaleet kasvisliemessä, puristele neste pois. Pilko sipulit ja freesaa hetki öljyssä. Lisää reiluksi paloiksi pilkotut paprikat, tomaattimurska, laakerinlehti, kumina, vesi ja soijasuikaleet. Anna muhia puolisen tuntia, lisää vettä sen mukaan, kuinka notkeaa haluat. Itse söin riisin kanssa, joten ei tarvinnut olla liian notkeaa. Lisää hillosipulit, (savu)paprikajauhe, suola, pippuri ja ihan pieni loraus etikkaa. Pehmennä kirpeyttä halutessasi sokerilla. Lisää ihan lopuksi kuutioitu omena, se kypsyy hyvin pikaisesti.   




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti