24.8.2014

Kultarouskumousse

Tiilenpunainen kultarousku on Turun nimikkosieni. Aiemmin olen löytänyt sitä vain Ruissalosta, nyt muualtakin Turusta. Varsinais-Suomen ulkopuolella se on käsittääkseni aikas harvinainen. Tunnistamista helpottaa runsaan maidin lisäksi tuoksu, joka vastaa lähinnä kalasoppaa, jota on jatkettu Boyn tillisilakalla. Mikä mahtava kalasoppaidea, jätetään hautumaan.

Kultarouskuista valmistin moussea. Maistuu erittäin hyvältä Askondin happaman jyväisen päällä. 



Kultarouskumousse

kultarouskuja
½ pienehkö punasipuli
voita
100 g kermaviiliä
100 g smetanaa
½ omena 
suolaa
valkopippuria
persiljasilppua
1 liivatelehti
1 rkl appelsiinimehua

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Pilko kultarouskut puolikkaan pikkusormenpään kokoisiksi kuutioiksi, pilkottuna saa tulla n. 2 dl. Pilko myös punasipuli samoin. Freesaa kultarouskuja ja puolta määrää sipuleista voissa pannulla ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.  Sekoita kipossa kermaviili, smetana, pieniksi kuutioitu omenanpuolikas, rouskut, freesatut ja ei niin freesit sipulit ja persiljasilppu. Maista suola ja pippuri kuntoon. Lämmitä appelsiinimehu pikaisesti mikrossa ja anna liivatteen liueta siihen. Sekoita nauhana hyvin muiden ainesten joukkoon ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintäään kolme tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti