Hejja ennakoiva tekstinsyöttö ja nolot tilanteet. Ei siitä sen enempää, paitsi etten kohta kehtaa näyttää missään naamaani, jossa muutenkin arpi kaunistus olisi.
Turkulaisen ruokaystäväni Jannan (joka on juuri ostanut pianon) blogista kaappasin hauskan piirakkaohjeen. Lyhennettynä: mikä parempaa punajuuri. Janna jaksoi tehdä pohjan itse ja keittää juuretkin, minä ostin valmispohjan ja esikeitetyt juuret. Mutta tehkää kuten tykkäätte, alla kuitenkin ohje alkuperäisenä: eli siis ostakaa valmispohja ja esikeitetyt juuret.
Hauskaa tässä on, että punajuuret on ensin marinoitu yrttitökötissä ja sen sitten maistaa myös lopputuloksessa. Suosittelen. Yrttejä voi viskoa ihan oman maailman mukaan, itse tumppasin soppaan myös ripsukan kuminaa, fetan kanssa kun sopii mielestäni kivasti yhteen. Mutta en liikaa.
Yrttinen punajuuri-fetapiiras
piirakkapohja
täyte:
3 isoa punajuurta
puolikas sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
150 g fetaa
2 munaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
kourallinen juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
marinadi:
hunajaa
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
timjamia
rucolaa
paahdettuja pinjansiemeniä
Pesaise punajuuret ja pane ne kattilaan veteen kiehumaan. Kiehuta
hiljaisella niin kauan, että pääset haarukalla helpohkosti punajuuren
keskustaan asti. Niiden ei tarvitse olla aivan kypsiä, mutta pehmeitä
kuitenkin. Aikaa tähän menee punajuurista riippuen puolesta tunnista
tuntiin.
Valmista punajuurten kypsyessä pohja. Nypi pehmeä voi jauhojen sekaan.
Lisää ripaus suolaa. Lorauta sekaan sen verran kylmää vettä, että
seoksesta tulee taikinamaista. Sekoita hyvin ja pyöräytä palloksi, pane
jääkaappiin asettumaan. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja
esipaista n. 10 minuuttia 200 asteessa.
Kuori ja paloittele kypsyneet punajuuret. Pane palaset kulhoon ja lorota
päälle reilusti oliiviöljyä. Lisää balsamico, hunaja, yrtit ja muut
mausteet. Jätä punajuuret marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Kuullota
pannulla voissa sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuutioi feta. Sekoita
kulhossa kerma ja munat, lisää vähän suolaa ja pippuria. Kippaa
suurimmat öljyt pois punajuurista ja kaada punajuuret marinadin jämien
kera esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sekaan feta ja sipulit.
Ripottele vielä pintaan hieman juustoraastetta. Kaada päälle
muna-kermaseos niin, että täytteet melkein peittyvät. Paista piirasta
200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes se on saanut pintaansa
hieman väriä.
Tarjoile rucolan ja pannulla paahdettujan pinjansiementen kera.
Hehee, piano mainittu! Mietin, pitäiskö ruveta valokuvaamaan ruoat pianon koskettimilla, kun se on niin kaunis. Ja kuminaa, sitä täytyy kokeilla!
VastaaPoistaKoska mennään uudestaan syömään kera muiden mahtavien turkulaisten?
Piano mainittu myös siksi, että oon kade. Mun koskettimet löytyy 200 kilometrin päästä, toiveena että ne vielä jossain vaiheessa päätyis mulle.
PoistaKokoontuminen ja syömäily kelpais hyvin... mukana jos mennään.