10.2.2010

Hiuksesi ovat kuin vuohilauma

Tarinoitsija höpöttelee...

Tunnustan: kun nuuhkin tiettyjä mausteita, homma lähtee lapasesta kuin likinäköisellä lottovoittajalapamadolla suolistomyymälässä. Sahrami aiheuttaa juuri näitä tuntemuksia.

Välillä naurattaa, kun sahramia pidetään niin turkasen kalliina mausteena. Hinta-kilo -suhe varmasti onkin villi, mutta kuka tolvana sitä kilotolkulla kaappiinsa ostaisi. Turussa hinta-kilo -suhetta kutsutaan sivistyneemmin kilohinnaksi, kirjoittajan huomio. Olen jopa törmännyt hemmoihin, jotka jättävät ruoan tekemättä sen vuoksi, että siihen tulee sahramia. He kun ovat kuulleet sen olevan maailman kallein mauste. Visa naukumaan vaan: kyllä se vajaan kolmen euron ostoksen kestää jos kerran ne muutkin raaka-aineet hummerin munista viiriäisen pyrstöihin asti.

Sahramia saadaan kukasta nimeltä crocus sativus. Suomenkielistä nimeä en tiedä, mutta arvaan, että se on joku krookus, höhöhöööö. Tai sitten se on maustesahrami. Vaikka nimestä tuleekin enemmän mieleen joku mystisesti kukkiva sukupuolitauti - tai siis jollain voisi tulla mieleen.

kuva linkitetty sivulta http://www.types-of-flowers.org/pictures/saffron_crocus3.jpgKohta muuten kukkii jo kirsikkapuutkin. On se niin #¤!"#n kaunista.


...kunnes uskontotieteilijä ottaa (maailman)vallan...Sahrami mainitaan Raamatussa Kork.V. 4:11-14.

11. Sinun huulesi tiukkuvat hunajaa...sinun vaatteittesi tuoksu on kuin Libanonin tuoksu."
12. "Suljettu yrttitarha on siskoni, morsiameni, suljettu kaivo, lukittu lähde.
13. Sinä versot kuin paratiisi, jossa on granaattiomenia ynnä kalliita hedelmiä, koofer-kukkia ja narduksia,
14. nardusta ja sahramia, kalmoruokoa ja kanelia ynnä kaikkinaisia suitsukepuita, mirhaa ja aloeta ynnä kaikkinaisia parhaita balsamikasveja.

Voisiko paljon hienommin enää virkkoa, häh?! Vaikka täytyy kyllä samaan syssyyn todeta, että samassa joi'ussa kaveri ylistää armastaan kertomalla, kuinka hänen hiuksensa ovat kuin vuohilauma, joka laskeutuu Gileadin vuorilta. Rohkea tyyppi - itse harkitsisin uudestaan, jos yrittäisin kehittää pienimuotoista romanttista viriämistä. Vaikka toisaalta olisi se ainakin hyvä yritys. Panen osioon To-do.

Veisusta kuitenkin käy ilmi, että sahramia on käytetty tuolloin tuoksuttamiseen. Antiikin aikana sillä hajustettiin mm. kylpylöitä, teattereita, temppeleitä ja laajakaistamyymälöitä. Varmasti sillä annettiin eteriikkaa myös karvaisille kainaloille ainakin jossain muodossa.

Tuoksuttamisen ohella sahramia on käytetty laajalti myös värjäämiseen. Kreikkalaisten jumalolentojen kerrotaan pukeutuneen juuri sahramilla värjättyihin vaatteisiin. Buddhalaisille, hinduille ja jainalaisille sahraminkeltaisella on omat merkityksensä. Buddhalaiset munkit pukeutuvat juuri tuon väriseen kaapuun. Väri kuvastaa nöyryyttä ja vetäytymistä materialistisesta maailmasta, luopumista. Hinduilla sahraminkeltainen näkyy patsaissa, lipuissa, kaikkialla. Se viittaa tuleen, joka reflektoi ylintä olentoa. Sikhiläisille kyseinen väri saa militantin implikaation.

... ja saa kokkikin vuoronsa.


Tämän ruoan valmistamiseen menee vajaa vartti.

Sahrami-graavilohikastiketta ja penne-pastaa

pussillinen penne-pastaa
1 pienehkö punasipuli
1 laakerinlehti
1 dl roseviiniä (valkkarikin menee)
ripaus sahramia (ei liikaa, muuten katkeroituu)
2 dl kermaa
150 g graavilohta
pippuria
napolitana mixiä (rucolaa, mizunaa, punajuurikkaan lehtiä, pinaattia)
oliiviöljyä
parmesaanijuustoa

Keitä pasta suolavedessä napakan kypsäksi. Pilko sipuli ja freesaa pannulla. Heitä joukkoon laakerinlehti, roseviini ja sahrami. Kiehauta ja lisää kerma. Kiehauta taas ja mausta suolalla ja pippurilla. Nouki laakeri. Heitä pariksi minuutiksi kevyesti pilkotut lohet.

Sekoita kastikkeeseen pennet ja möyhi joukkoon napolitanat. Kokoa lautaselle annos, lorauta päälle oliiviöljyä ja veistele vielä muutamat lastut parmesaania.

4 kommenttia:

 1. Tuo vuohijuttu aina itseänikin ihmetytti kunnes ekan kerran Lähi-idässä seikkaillessani näin monikymmenpäisen lauman mustia vuohia juoksemassa kukkulanrinnettä alas. Se aaltoileva, kiiltäväkarvainen lauma näytti kauniilta.

  Ja epäilemättä iso vuohilauma on raamatun aikoina niin kuin vielä myöhemminkin noissa maailmankolkissa ollut miehen menestyksen ja varallisuuden mittari. :D

  VastaaPoista
 2. Hieno homma. Itse en ole todistanut vuohilaumoja, muttei se mitään todista :)

  VastaaPoista
 3. Muistin joskus lukeneeni, että sahramia varastoissa käsitelleillä ihmisillä olisi ollut hallusinaatio-oireita, mutta nyt netistä hakien en löydä kuin yhden jutun, missä sanotaan heteiden olevan narkoottisia:

  http://www.thespiceforum.com/index.php/category/spices/page/3/

  :-)

  VastaaPoista