13.11.2008

Mitä täytteeksi kääretorttuun - arvonta?


Kaikkien vastanneiden kesken arvon 20.11. en mitään, enkä julkaise tuloksia, mutta lähetän sen jälkeen arpajaisvoiton tasapuolisesti jaettuna kaikille Salaisille Leivontaystävilleni. Huh.
-------

Ei ole mitään syytä väheksyä kääretorttuja tai niiden tekijöitä. Vaikka olenkin enemmän suolaisen hyvän ystävä, valmistuu possukeittiössäkin joskus leivonnaisia. Eri asia on, kuka ne tekee, mutta valmistuu kuitenkin.

Mutta mitä täytteeksi? Kaksi asiaa, jotka puistattavat rullapiirakoissa, on inhokkijärjestyksessä kreemit ja äkkimakeat. Myönnän hänelle antipossunobelin, joka menee yhdistämään nämä. Mutta jos saat nämä toimimaan suussani, olet ehdoton keittotaidon Brillant-Savarin ja ehkä jopa suurintakin Bocusea suurempi. Ehkä jossain toisessa todellisuudessa.

Kun nyt tulin maininneeksi täytteistä, niin ehkä pari anekdoottia myös pohjasta. Yleensähän en ole höttöjen ystävä. Mutta kääretorttuihin höttö iskee kuin Nastis parhaimmillaan. Pohja ei mielestäni saa olla liian rapea, halkeileva. Ei höttö saa olla liioiteltuakaan, paitsi jos se on miehen tekemä. Meillä kun liioittelu on geeneissä. Joskus tulee jopa hätävarjeltua liioittelua.

Valiolla on ainakin mukavan kuohkea pohja, jonka kopsasin suoraan tähän. Pensselit heilumaan.


Pohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1,5 dl mansikoita
1,5 dl kermaa
1 dl rahkaa
sokeria maun mukaan


Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne siivilän läpi vaahtoon puuhaarukalla sekoittaen. Levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 7 min. Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi. Survaise mansikat nopeasti sauvasekoittimilla, sattumia pitää jäädä. Vatkaa kerma ja sekoita täytteen aineet. Levitä täyte pohjalle ja kääri rullalle leivinpaperin avulla.
--------------
Ai niin. Ehdotan käymään sivuilla Yearbookyourself. Tässä meikäläinen vuonna 1976. Taisin herättää naapurit naurullani.

17 kommenttia:

  1. Kääretortut on mun mielestä vaan plain turhia. En tiä miks, mut ei maistu. Tai olithan sä jo (joron) jäljillä tekstissäs. Joku sellainen unelmatortuntyyppinen on joskus ollut ihan hyvää, enää vuosiin ei. EHkä pitäs kehitellä?

    VastaaPoista
  2. Kas, luin alun ja heti tuli mieleen rahka ja vain rahka. En muuten tee kääriksiä, mutta rahkatäytteisenä voisi jopa mennä! Vanha klassinen pohja, täytteenä vaikka omena-kaneli -rahka (se kai tulee taas joulumyyntiin)! Vois maistua....

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä että äkkimakeat täytteet tökkii. Siispä:
    puolet kermavaahtoa, puolet maustamatonta tuorejuustoa, mausteeksi vaniljaa ja hiukan sokeria.

    Suklaakääretorttuun täytteeseen lisätään rouhittua suklaata.

    Vaalean tortun täytteeseen lisätään keltaista kiiwiä pieninä paloina ja tortulle levittään ensin ohut kerros aprikoosihilloa.

    Kokeile vaikka, tosi hyvää. Kun tortun antaa hiukan vetäytyä jääkaapissa täytteen koostumuksesta tulee juuri sopivan kiinteää ja torttu on kaunis leikattaessa.

    VastaaPoista
  4. Hih, yksi kaverini kertoi järkyttyneensä, kun hänen äitinsä oli pyytänyt häntä leipomaan kääretortun joihinkin sukujuhliin. Siis kääretortun!!! Miten vanhanaikaista, mummomaista ja epätrendikästä!

    Minä tykkään kääretortuista, kuten kaikesta muustakin makeasta. Just viime viikonloppuna rullailin sellaisen. Täytteenä oli (vanhentunutta) mustikkahilloa ja kermarahkaa.

    Ja kääretorttu _ei_ ole vanhanaikainen. Nih.

    VastaaPoista
  5. Kääretortti on retro! Ehkä sen voisi täyttää tofulla ja makkaralla? Suolainen kääris! MMMMMMMmmmmmmmm. HHHhhmmmmm.

    VastaaPoista
  6. Kermaa ja kanelia.
    Runsaasti kanelia.
    Mitä enempi sen parempi.
    Kaneli on se pääasia.

    VastaaPoista
  7. Ja kun Polkkis tykkää kardemummasta - jos en muista ihan väärin - niin kermaa-rahkaa-kardemummaa ja vaikka kookosta ja limeä. Hmm. Tofu-torttu kuulostaa mielenkiinoiselle, mutta annetaan tofun olla tofuna ja tortun torttuna, jooko ;o)

    Polga, tämän vuoden joulurahka on sitten rommi-rusina...

    VastaaPoista
  8. Kermavaahto tökkii. Paras (ja ainoa) versio josta tykkään on TOSI tumma unelmatorttupohja ja täytteenä maitorahka+vaniljakastike+omenaraaste (mitä hapokkaampi omena, sen parempi). Mausteeksi kanelia ja vaniljasokeria. Vot.

    VastaaPoista
  9. Mukkelis: Johonkin ruokahaasteeseenhan vois yrittää tumpata joskus aiheeks kääretortut. Pitäis vaan ensin osallistua ja pärjätäkin, että pääsis päsmäröimään.

    Polga: No en mäkään tee. Joskus kyllä tykkäsin, kun heitti itse tehtyä vadelmahilloa väliin. Mut se olikin vaan sen takia, että tuo vadelmahillo oli niin hyvää.

    Anonyymi: Voin kokeillakin, mutta mitä on keltainen kiivi?

    Matleena: Kuten sanottu, on ihan turha morkata kääristen tekijöitä!

    Anonyymit ja Sari: Jes, nyt alkaa olla meininkiä. Kaneli rulettaa ja kardemumma myös. Huomaan, että joku on ollut tarkka lukija :D

    VastaaPoista
  10. Sari, ei kyllä se nyt on niin ettei tuollaisen haasteen jälkeen enää voi olla kokeilematta ;-D

    VastaaPoista
  11. keltainen kiiwi on vihreän kiiwihedelmän sisar, sisukseltaan siis keltainen ja hieman vähemmän hapan, värinsä puolesta sopii paremmin tohon täyteideaan, muuten ihan sama kumpaako käyttää

    VastaaPoista
  12. Et voi Muuli olla niin julma!

    Ja kiitos Anolle tiedosta. Kuinkas tommonen on päässyt menemään ihan ohi.

    VastaaPoista
  13. Omassa perheessä on aina tottunut siihen että kääretorttu on suklaapohjaan tehty, täytteenä kermavaahdon ja rahkan seosta jossa rouhittua tummaa suklaata ja cocktail-kirsikoita pieninä biitteinä. Toimii kuin nyrkki silmään taikka pihviin.

    VastaaPoista
  14. Se on kyllä totta, nyrkki pihviin toimii kohtuullisen kiitettävästi.

    VastaaPoista
  15. Taattua kamaa on purkki rahkaa ja 2 dl kermavaahtoa, sekaan tummaa suklaata rouheena ja valinnaisesti banaania/ananasta/appelsiinia tai ei mitään, suklaan voi myös levittää kuuman kääretortun pintaan niin että se sulaa siihen kiinni...uhhh.
    Näin joulun alla yks loistava täyte on luumumousse tai luumurahka, senkin kanssa rokkaa tumma suklaa seassa tai *NAM* Mokkakuorrutus...silloin se on jo jouluhalko.

    VastaaPoista
  16. Ylimuuli, jep jep... kokeilehan jo. Onhan sitä silken-tofua olemassa joka mahtaa olla ihan hyvveekin tortussa. Haastan sinut tekemään tortun (???) silken tofusta munattomasti ;o) Possukin saa osallistua. Voittajalle lupaan palkinnoksi vahingoniloa...

    VastaaPoista
  17. Mut on kyllä niin helppo yllyttää mukaan just tällaisiin juttuihin. Yritän pysyä silti kovana.

    VastaaPoista