24.4.2007

Mukulat maailmalla

Etelä-Amerikkaa pidetään bataatin alkukotina. Nykyään kasvia viljellään myös Yhdysvalloissa, Afrikassa, Välimeren maissa ja Aasiassa. Suomessa on viljely ollut hiljaista kuin Jasmin Mäntylän faniklubissa konsanaan. Bataatti muistuttaa maultaan aika paljon perunaa, mutta on yleensä makeampi riippuen toki lajikkeesta. Ja niitähän löytyy. Kun espanjalaiset löytöretkeilijät törmäsivät aikoinaan bataattiin, se ei suinkaan kasvanut villinä, vaan sitä olivat natiivit viljelleet jo muutaman tuhatta vuotta. Kyllä siinä ajassa muutaman lajikkeen ehtiikin jo jalostaa, vaikka olisi vähän hitaampikin käsistään.

Latinalaisessa Amerikassa bataattia kutsutaan yleisesti nimellä camote, kun taas inkat tunsivat sen nimellä batata. Mistähän mahtaa olla peräisin potato?! Englantia puhuvat tunnistavat osuvasti sweet potaton.

Bataatti sopii ruoanlaitossa käytettäväksi hyvin samoin tavoin kuin peruna. Kypsymisajoissa tosin on iso ero, sillä bataatti on valmista bataattia huomattavasti perunaa nopeammin. Varsinkin keitettynä.

Tässäpä jotain bataattiherkkuja maailmalta:

Intia: kikherne-bataattikoftat
Malesia: alkupaloiksi rapu-bataattikakut
Ranska :) ranskalaiset perunat tai siis bataatit
Juutalaiset: bataattilatket
Espanja: malagalainen bataattivanukas
Korea: kokuma bokum bap marinoitua tofua, bataattia ja riisiä

... ja sitten vähän kotoisampia vinkkejä, tai osa ainakin :)

- bataatti-porkkanamuusi
- bataatti viipaleiksi, öljyä, suolaa, pippuria ja aurajuustoa päälle ja uuniin 200 asteeseen
- bataatti-limekeitto
- grillatut bataatit vartaassa (vaatii pikaisen esikypsennyksen)
- pekonilla täytetyt bataatit
- banaani-bataattikiusaus
- bataattisosekeitot ovat tosi herkullisia ja niihin kun laittaa vähän vuohenjuustoa, niin ai että

Ja koska noin kerran on, niin tällaista tein tänään. Tosin ilman vuohta...


Bataatti-fenkolisosekeitto

1 tosi iso fenkoli lohkottuna
1 sipuli lohkottuna
ruokaöljyä
2 isoa bataattia kuorittuna ja lohkottuna
1 1/3 l vettä
2 kanaliemikuutiota
½ rkl raastettua appelsiininkuorta
3/4 tl suolaa
½ tl currya
½ tl inkivääriä
(kermaa)


Lämmitä öljy kattilassa ja freesaa fenkoli- ja sipulilohkoja siinä hetki. Lisää kattilaan bataatit, vesi, liemikuutiot ja raastettu appelsiininkuori. Keitä kasvikset kypsiksi. Poraa ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla, currylla ja inkiväärillä. Kermaakin saa käyttää, mutta halusin pitää tämän kevytversiona.

12 kommenttia:

  1. Bataatti ja fenkoli samassa sopassa, ei voi olla pahaa! Fenkolin olen keksinyt vasta jokunen aika sitten, ja nyt on kova kokeilu meneillään. Tämäkin siis listalle... Ja uudet bataattiviritykset. Hyviä kokemuksia siitä maniokistakin :-D

    VastaaPoista
  2. Bataatti on herkkua. Ja fenkoli vasta ihan viime aikoina keittiööni eksynyt - harmi, koska sehän on mahtavan makuista! Ennen pääsiäistä Ruokalassa tehtiin fenkolikeittoa, joka on aivan mahtavan makuista, kannattaa kokeilla! Tämä bataatti-fenkoliyhdistelmä menee kokeiluun myös ehdottomasti. Muistan olleeni 80-luvun alkupuolella espanjalaisen perheen kyökissä ja minulle tarjottiin paikallista herkkua: bataattimuussia voinokareella (ja olisko ollu ihan pikku hippunen muskottipähkinää). Meikäläinen ei kyllä siinä vaiheessa tiennyt yhtään mitä söi. Mutta hyväähän se oli.

    VastaaPoista
  3. Grillatut bataatit vartaassa on niin tän vuoden kymmenen tikkua laudalla! T. Ylimuuli "vapaa assosiaatio" Mukkelis

    VastaaPoista
  4. Bataatti-limekeitto ja banaani-batattikiusaus eivät kyllä kuulosta kovin kotoisilta :) Mutta hyvä että mielikuvitus riittää.

    VastaaPoista
  5. Ylimuuli: Fenkolista saa muuten mahtavan lisukkeen. Vaikka soijapihveille, kun kasvissyöjä kerran olet. Fenkoli viipaleiksi ja porkkana pitkittäin juustohöylällä suikeloiksi(?), pannulle rasvaa ja paistellaan molemmat sopivan kypsiksi. Maustaminen timjamilla, suolalla, pippurilla ja hunajalla.

    Tiv: Nyt melkein harmittaa, sillä tähän sosekeittoon pitikin laittaa muskottipähkinää, mutta unohdin. Toisaalta pistin loput pakkaseen, joten ehtiihän sitä vielä.

    Sj: Olet oikeassa. Tosin taisin mainitakin, että melkein kotoisia :=D

    VastaaPoista
  6. Suikelot kuulostaa erinomaisen hyvältä jo sanana, vaikka nyt tuppaan saamaan liian hyviksen maineen; syön nimittäin kyllä kärsinyttä broileria sekä kalaa. Punikit saapi elellä puolestani rauhassa kyllä. :-) Vai jotta timjamia pannulle, käskystä.

    VastaaPoista
  7. Niin tosiaan, taisitkin laittaa juuri italialaiseen iltapalaasi kalkkunajäysteitä. Tosin siipikarjalla nyt ei niin väliä, pääasia on että kala maistuu, muuten jää paljosta paisti.

    VastaaPoista
  8. Moro Possu!

    Testasin eilen bataattiranskisten ohjetta ja oli ihan sikahyvä. Jos ette oo koittaneet ennen kieritellä bataatteja munaan ja raksuihin, niin nyt on korkea aika.

    VastaaPoista
  9. Herkullisen näköistä keittoa =P

    Aika vähän on tullut bataattia käytettyä(uunijuureksiin sopii hyvin):/

    VastaaPoista
  10. Hyi himputti, kyllä oli varmaan pahan makuista soppaa. itse en moista mönjää suuhun laittaisi.

    VastaaPoista
  11. Juu oli tosi pahaa. Niin pahaa, että jouduin säilömään pakkaseen osan, jos vaikka sieltä tarttuisi vielä jotain hajuja, jotka tekisivät ruoasta vieläkin pahempaa. Jos se edes on mahdollista.

    VastaaPoista
  12. Oi, tämä kuulostaa herkulliselta, ja näyttää myös :)

    VastaaPoista