2.8.2006

Makeutusaineet

Ajattelin hurahtaa kevyesti mukaan karppauksen maailmaan ja huomattavasti vähentää päivittäistä hiilihydraattien saantia. En kyllä tosiaankaan aio kokonaan luopua pastasta, riisistä, perunoista ja sokerista, mutta ehkä voitaisiin olla hetki omilla tahoillamme. Alakarppauksen 20g hiilihydraatteja päivässä kuulostaa todella vähältä. Enkä aio mitään rajoja itselleni asettaakaan.

Pitkään olen jo mietiskellyt, miten korvaisi sokerin ruoanlaitossa. Oosi-pääte sanassa viittaa aina vahvasti sokeriin. Sakkaroosi, fruktoosi, glukoosi, laktoosi, maltoosi. Näitä ajattelin ainakin kevyesti alkaa vältellä, sillä nyrkkisääntönä 1g = oosisokeria = 1g hiilihydraattia. Fruktoosista nyt ei ehkä ole kovin helppo luopua, jos aikoo syödä hedelmiä jatkossakin. Toisaalta fruktoosi ei ehkä ole pahimmasta päästä, sillä se ei aiheuta insuliinitason nousua. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin insuliinitaso tulisi pitää alhaalla, jolloin ylimääräinen rasva menee kehosta läpi varastoitumatta, jos samaan aikaan ei saa juurikaan hiilihydraatteja. No ajattelinpa kokeilla jotain keinotekoisia makeutusaineita sokerin korvaajina. Niissä kait harvemmin on kaloreita/hiilihydraatteja. Aspartaami saa unohtua täysin, sillä en oikeastaan pidä edes sen mausta. Sen turvallisuudesta on vaikea sanoa mitään varmaa, sillä valmistajat väittävät sen olevan ok, kun taas muualta kuuluu raportteja kevyistä sydänkohtauksista mahakipuihin ja migreeneihin. Tiedä siitäkin sitten.

No joka tapauksessa ajattelin kokeilla steviaa, jos sitä vaan jostain saan. EU:ssa Stevian myynti makeutusaineena taitaa olla kiellettyä, niin suuri uhka se joskus oli sokeriteollisuudelle. Tai virallisesti sanotaan, että steviakasvin lehdistä saatavien makeutusaineyhdisteiden, steviosidien, turvallisuuden toteamiseksi tarvitaan lisätietoa niiden karsinogeenisista ominaisuuksista ja pitkäaikaisvaikutuksista. Stevia on vanha Etelä-Amerikan intiaanien käyttämä kasvi, joka on kymmeniä kertoja makeampaa kuin sokeri. Luonnon Keskus Oy:n sivuilta steviaa saa tilata tabletteina, uutteena tai jauheena. Puutarha.netistä stevian voi ostaa ihan kasvina nimellä sokerikasvi.

Katsotaan nyt. Lidlissäkin kuulemma myydään jotain halpaa nestemäistä makeutusainetta, pitänee käydä kurkkaamassa.

Mutta pointti oikeastaan on, että jos jollain on kokemuksia makeutusaineiden käytöstä, niin otan opastusta mielelläni vastaan! Tyyliin, mikä ei maistu pahalle, kitkerälle jne. ja mikä määrä korvaa kyseistä ainetta esimerkiksi desin sokeria. Sellaista. Kiitos.

10 kommenttia:

  1. Tuosta "hiilihydraattitietoisuudesta" oli muuten asiaa ja keskustelua taannoin täällä:

    http://veteraaniurheilija.blogspot.com/2006/08/ruokavaliossamme-liikaa-sokeria.html

    Makeutusaineista; itse olen käyttänyt jonkin verran nestemäistä Hermesetasta, joka toimii ainakin kylmissä ruoissa (leivonnaisissa olen käyttänyt suosiolla tavallista sokeria tai muscovadosokeria) tuomatta mukaan kitkeryyttä. Samoin kahvissa tabletteina se pelittää ihan hyvin.

    VastaaPoista
  2. Minä taas uskon ( ja "alan" ihmisenä jopa tiedän ), että sokeri sinällään ei ole pahasta, sillä se on luonnontuote. Makeutusaineet taasen...
    Kohtuus kaikessa, sanoisin minä. Ruuanlaitossa sokeri on parempaa kuin keinotekoinen makeutusaine, jos makuja mietitään.

    VastaaPoista
  3. Minä käytän pääasiassa Canderel-jauhetta, se ei mielestäni maistu niin kuin esim. Hermesetas. Lidlin neste maistui taas ihan järkyttävän pahalta. Steviaa hankin ihan äskettäin, kovin ei ole vielä käyttökokemuksia kertynyt.

    Onneksi karppauksen myötä ei tarvitse enää niin paljoa makeutusta --> makeutusaineen määrät ei nouse turhan hurjiksi.

    VastaaPoista
  4. Olen kyllä samaa mieltä, että kohtuu kaikessa. Mutta jos nyt kuitenkin vähän kokeilisin noita makeutusaineita. Kai sitä pitää omakohtaisia kokemuksia hankkia myös alan ihmisenä.

    Candereliä minäkin ostin ensihätään, vaikka siinä vähän aspartaamia onkin. Kauniimpi puoliskoni kyllä sanoi heti maistettuaan, että onpas ihan hermesetasin jälkimaku. Yök :)

    VastaaPoista
  5. Tolkuttoman määrän asiaa ja asianviertä alakarppauksesta, makeutusaineista ja sokerista yms. löydät osoitteesta karppaus.info.
    Tuo 20 g hiilareita /vrk on peräisin Atkinsin kahden viikon ns. induktiojaksolta jota ei ole tarkoituskaan sen pitempään noudattaa.

    VastaaPoista
  6. Jaa-a. Itse migreenistä kärsivänä voin vakuuttaa saavani joka ikinen kerta aspartaamia vahingossa nauttineena migreenin. Mikä ei ole kivaa! Ilmeisesti jollakin aineenvaihdunnan tasolla elimistöni toimii päin seiniä aspartaamia tavatessaan..

    VastaaPoista
  7. Looking for information and found it at this great site... »

    VastaaPoista
  8. Käy jos tämä aihe sinua tarkemmin kiinnostaa niin katsomassa blogini osoitteessa: www.iskuryhma.blogspot.com, kirjoitan sinne huomiseen mennessä postauksen steviasta. Aspartaamista olenkin jo kirjoittanut, joten käy kurkkaamassa =)

    VastaaPoista