14.4.2024

Mustapapukeitto

Kaikissa pavuissa on tunnetusti kivasti proteiineja ja kuituja, jotka saavat vatsan toimimaan ja pitävät nälän poissa. Mustapavut ovat isojen valkoisten ohella tällä hetkellä lemppareitani. Pavuissa ei ole tyydyttyneitä rasvoja ja kalorit ovat vähissä eli toimii myös keventäjien ruokana.

Yleensä pakkasessani on erinäisiä purkkeja keitettyjä papuja nopeaa tarvetta varten. Kannattaakin liottaa kerralla isompi satsi, keitellä ja laittaa osa pakkaseen. Hyvin harvoin tulee ostettua valmiiksi kypsennettyjä papuja, oma keittely on ehkä neljä kertaa halvempaa. Mutta tällä kertaa mustapapuvarastoni olivat tyhjentyneet, Lidlistä löysin pikaisen pelastuksen tölkkimuodossa.   

Inspiraation tähän reseptiin löysin aikoinaan joskus joltain YouTube-kanavalta. Kaikessa herkullisuudessaan tämä on ihanaa safkaa, vivahtaa hernariin muttei kuitenkaan yhtään. Testaa ihmeessä, et tule pettymään.

Keiton pohjaksi valmistetaan italialainen soffritto, joka on täsmäase onneen: sellerin, sipulin ja porkkanan täydellinen yhdistelmä tuottaa tuloksena sopivasta makeutta, karvautta ja maukkautta. Soffritto syntyy kypsyttelemällä hiljaisella lämmöllä kuutioituja kasviksia. Itse lisään mukaan vielä lopuksi valkosipulia, sillä eihän ilman sitä voi elää.

Kuvassa käytetty mielenkiinnosta tekoälyä apuna.

Mustapapukeitto

  • 1 keltasipuli
  • 2 sellerinvartta
  • 2 porkkanaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 jalapeno
  • 2 tölkkiä mustapapuja
  • 8–9 dl kasvis- tai kanalientä
  • juustokuminaa
  • oreganoa
  • korianteria
  • suolaa jos tarvii
  • limettiä
  • tuoretta korianteria
  • maustamatonta jugurttia

Valmista ensin soffritto. Kuutio sipuli, selleri ja porkkanat. Freesaile pannulla lempeällä lämmöllä muutama minuutti. Lisää pilkotut valkosipulit ja jalapeno. Freesaile vielä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja pari purkillista kypsiä mustapapuja.

Anna kiehuilla hiljalleen kannen alla viitisentoista minuuttia. Mausta juustokuminalla, korianterilla ja oreganolla. Tarkista myös suola, pippuriakin voit laittaa, itse en kaivannut. Ota keitosta 2/3 pois ja siirrä se blenderiin tai vedä sauvalla lähes tasaiseksi. Sekoita ei-blendatun kanssa. Lisää nestettä, mikäli tarvetta ja tarkista vielä maut.

Laita annoksesi päälle lusikallinen maustamatonta jugurttia, itsellesi sopiva määrä korianteria ja reilu puristus limetin mehua. Tarjoa kyytinä jotain kivaa leipää. 

Tämä toimii myös kivana alkuruokana. 

 

1 kommentti:

  1. Juu, kyllä pitäisi tehdä ryhtiliike, tässä on mennyt jo monta vuotta niiden tetrojen kanssa. ... Jaksaahan, ehtiihän, viitsiihän Possu kirjoitella jotain villivihanneksista lähiviikkoina, joohan? Tykättäisiin ja saataisiin innoitusta. mk

    VastaaPoista