12.2.2016

Japanilainen ilta

Japanilainen ruoka on paljon muutakin kuin sushia. Ideana on lyhyet kypsennysajat, yksinkertaisuus, hyvät raaka-aineet ja esteettisyys. Sushi ei tarkoita pelkästään makeja ja nigirejä. Sanaa käytetään kuvaamaan kaikkia japanilaisia ruokia, joissa on viinietikalla maustettua riisiä eli sumeshia ja muita raaka-aineita kuten vihanneksia. Ruokapöydässä saattaa olla monia kippoja, joista tarjotaan vaikkapa misokeittoa, tempuraa, temakitötteröitä, nuudelisalaattia ja kalaa. Soija on ruokavaliossa tärkeä proteiinin lähde. Sen huomaa meidänkin menusta.

Vietimme japanilaista iltaa, johon possukeittiö valmisti misokeittoa, nuudelisalaattia, pankopaneroituja soijanugetteja, makeja ja nigirejä. Taivaallisia makuja. Melkein kävi kateeksi itseäni, kun puikottelin ensimmäistä maistiaista kielelleni. Ohje soijanugetteihin tulee myöhemmin. 



Misokeitto oli perussettiä, joka jaksaa aina lämmittää. Makeissa täytteinä mm. kurkkua ja porkkanaa, nigirien päällä avokadoa. Niiden kanssa sitten gareja eli inkiväärilastuja plus soijakastiketta ja wasabia. Bonuksena vedin muutaman makirullan täytteeseen vielä viivan piparjuuritahnaa. Pankolla paneroituja soijanugetteja natusteltiin hedelmäisen väkevällä kastikkeella, jonka valmistaja on pirkkalalainen Tannisen Chilinen. Japanilainen ruoka on perinteisesti aika mietoa, mutta kastikkeen mahtavuudesta johtuen päätin tuoda sen tähänkin pöytään. Ja salaattiinkin livahti palko chiliä. Erityistä herkkua oli udonnuudelisalaatti, josta resepti alla.


Nuudelisalaatti

250 g udonnuudeleita
2 rkl kuivattua merilevää
puolikas punasipuli
1 porkkanasoijapapuja
1 palko punaista chiliä

Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja turvota myös merilevä ohjeen mukaan vedessä. Viipaloi punasipuli ohuiksi puolikuusiivuiksi. Tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä lastuja. Freesaa sekä sipulia että porkkanaa pikaisesti pannulla, älä kuitenkaan anna ottaa väriä. Pilko chili. 

kastike:

2,5 rkl miriniä
2 rkl rypsiöljyä
0,5 rkl riisiviinietikkaa
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 limen mehu
pieni pätkä raastettua inkivääriä

Sekoita ainekset. Lisää keitettyjen nuudelien sekaan ja kääntele hyvin. Lisää myös merilevä, sipuli, porkkana, pavut ja chili. Koska jätit hieman puristamatta limen mehua, runttaa sitä vielä hellästi salaatin päälle juuri, kun alat ruokailla. 

Fine Foodsin Yutaka-sarjassa on perinteisiä japanilaisia ruoanvalmistustuotteita. Sarja on vähintäänkin kattava ja tarjoaa kaikenlaista hauskaa vähän vaativammallekin japanikokkaajalle. 


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Fine Foodsin kanssa.

10.2.2016

Brunssivalvontakomissio Turussa: Roots Kitchen


Turun brunssivalikoimaan on vakavan hauskaksi haastajaksi kiipinyt kauppahallissa jo jonkin aikaa majaillut Roots Kitchen, joka valmistaa kasvis- ja vegaaniruokaa ammattitaidon ja luovan hulluuden yhdistelmällä. Tältä yhdistelmältä on lupa odottaa paljon. Ensimmäisen brunssikokemuksen perusteella voin sanoa, että kyseessä on ehdottomasti huippupaikka. Ja paljon sitä on kehuttukin. 


Brunssi avoinna
Lauantaisin klo 11-15.30

Hinta
Pieni 12€
Iso 18€

Asiakkaat ja tila
Aivan Turun keskustassa, idyllisen nostalgisessa Suomen toisiksi vanhimmassa kauppahallissa. Roots Kitchen jakaa ruokailutilan kauppahallin muiden ravintoloiden kanssa, minkä vuoksi on vaikea tietää, millaista on paikan asiakaskunta. Pikaisella silmäyksellä ja koska kyse on kuitenkin kasvisravintolasta, sanoisin, että asiakaskunta on enimmäkseen nuorekasta. Vaikkakin kasvisruokailu on lisääntymään päin myös varttuneemmassa sukupolvessa.


Ruoka
Ihan järjettömän hyviä makuja, olen mykistynyt. Paikka on tunnettu siitä, että ruokalista muuttuu päivittäin ja brunsseittain fiiliksen ja kokeilujen mukaan. Isolla brunssilautasella oli tällä kertaa: 

Punajuurifalafeleja & vegaanista yrttimajoneesia
Rootsin tuoretta leipää & hummusta
Tuorehernedippi
Aasialainen zuccini-porkkana-itusalaattia & tahinipähkinäkastike
Intialaista kukkakaali-perunacurrya & basmatiriisiä
Tuorepuristettua appelsiini-inkivääri-porkkanamehua
Suklaabanaani-pähkinäbrownie
Kahvia ja haudutettua teetä

Kaikki olivat tammikuun kunniaksi vegaanisia. Jos näitä lähtisi tarkemmin ruotimaan, niin punajuurifalafelit yrttimajon kanssa oli mieletön juttu. Juuri sellainen rapea pinta kuin falafeleissa pitää ollakin ja sisältö räjäytti kuolaamaan. Muistaisin kokin maininneen, että taikinassa oli myös linssejä mukana. Dipit ja tahnat toimi täysin: hummus on aina hyvää ja tuorehernedippi hauska raikas ylläri lautasella. Tai ei se mikään ylläri ollut, sehän luki menussa. Itusalaatti tiesi paikkansa ja reilun mausteinen kukkakaali-perunacurry oli niin helmi, että olisi voinut olla vaikka meikän Vikas Khannan tekemää. Pointsit tuorepuristetusta mehusta, joka kannettiin pöytään alkujuomana, maistui! Jälkkäribrownien jouduin kiireellisen aikataulun johdosta huitaisemaan aterian päätteeksi yhdellä suupalalla. Niin olisin muutenkin toiminut, suli suussa. 



Olen kiertänyt aika monta Turun brunssia ja olen tosiaankin aidosti ilahtunut Roots kitchenin hyvältä maistuvasta persoonallisesta meiningistä. Vaikka pienessä avokeittiössä olikin luovilla hulluilla kiire, jaksoi naamat pysyä hymyssä. Välillä tykitin henkilökuntaa kiusallisen ikävillä kysymyksillä jossain raaka-aineiden alkuperän ja mahdollisten työpaikkaromanssien välimaastossa. Vieläkin jaksoi tyyppejä hymyilyttää ja vastaukset tippuilivat yhtä kauniisti kuin perussuomalaisten kannatusluvut kuin kesäiset sadepisarat vehreälle kukkakedolle. Arvostan. 

Mainittakoon vielä, että City-lehden lukijat valitsivat Roots Kitchenin Turun ravintolaäänestyksessä 2015 parhaaksi kategorioissa paras lounas ja paras kasvisruoka.


Naislukijoiden(kin) mieliksi vielä kuva kokeista. Edellinenkin virke on toteutettu yhteistyössä Roots Kitchenin kanssa. 

3.2.2016

Miesflunssankin karkottaja

Vaikka influenssakausi on pahimmillaan, kyllä miesflunssa on influenssaa moninkertaisesti pahempi tauti. Karkoitukseen ja ehkäisyyn siis...




Miesflunssajuoma

inkivääriä
kurkumaa
luomusitruuna
mintunlehtiä
hunajaa

Jauha morttelissa pätkä inkivääriä, kurkumaa, puolikkaan sitruunan hedelmäliha ja mintunlehdet töhnäksi. Raasta myös pestyn sitruunan kuori. Jos omistat haudutuspannun, laita töhnä siivilään ja kaada pannu täyteen vettä. Onnistuu ihan myös teemukissa tai laurakoira, neste pitää vaan siivilöidä. Lisää hautuneeseen juomaan reilusti hunajaa.

Seuraavaan pannulliseen lisään chiliä ja neilikkaa.

2.2.2016

Maidottoman hyvä valinta - Planti

Vanhana Mustanaamio-fanina en voi olla miettimättä, tilaako Mustis nykyään baaritiskillä maidon sijaan Plantin kaurajuomaa. Jää arvoitukseksi. 



Tehtävämme on tehdä maailmasta hieman maukkaampi, vihreämpi ja samalla hieman parempi.

Ei ihan mahdoton tehtävä, jos on asenne kohdallaan. Kenellekään. Planti on minulle uusi tuttavuus, erittäin kiinnostava uusi tuttavuus. Olen kahlannnut tuotevalikoimaa läpi ja mutustellut erilaisia jugurtteja, kermoja, juomia, kahvijuomia, kermavaahtoa, vaniljakastiketta ja ties mitä. Vaikken ole vegaani (tai kasvissyöjä), todettakoon, että tuotteet ovat maidottomia ja soveltuvat siis myös vegaaniruokavalioon. Maitoallergikoille Planti on taivas. Hyvänmakuinen taivas. 

Ihan ykköstuote on kaurajuoma. Voisi kai siitä puhua kauramaitonakin, mutta Plantilla siitä puhutaan kaurajuomana. Olen erityisen suuri smoothien ystävä ja ennen olen veivannut ne maustamattomaan jugurttipohjaan. Viimeiset kolme kertaa jugurtti on saanut jäädä, niin törkeän pehmeä, mainio ja pehmeän mainio tuo kaurajuoma on smoothiessa. Suosittelen testaamaan.

Seuraava resepti on vitamiinipommi. Tyrnimarjoissa C-vitamiinipitoisuus on 165 mg/100 g, aurinoisina kesinä jopa tuplat. Appelsiini on klassinen makupari tyrnille. Plantin kauramaitoon on lisätty B12-vitamiinia: yksi lasi vastaa 60% päivän B12-vitamiinin saantisuosituksesta. Vielä kun mukaan runttaa inkivääriä, ei paremmasta väliä.



Tyrni-appelsiinismoothie (reilu litra valmista juomaa)

3 dl tyrnimarjoja
2 appelsiinia
2 banaania
0,75 dl Planti kaurajuomaa
ripaus inkivääriä

Aja ensin blenderillä tyrnimarjat murskaksi. Siivilöi siemenet pois ja laita lautaselle kuivumaan, ne sopivat myöhemmin vaikka leipätaikinaan. Fileoi appelsiinit pelkäksi hedelmälihaksi. Heitä tyrnimehu, appelsiini, kypsät banaanit ja kaurajuoma blenderiin. Pyöräytä. Mausta lopuksi pienellä määrällä inkiväärijauhetta. Surauta vielä.


Plantilla on myös erilaisia ruoanlaittokermoja, maustamattoman lisäksi myös maustettuja ja makuina ranskalaiset yrtit, chili ja sipuli. Soijarouheiseen makaronilaatikkoon sopii ihan mikä vaan, possukeittiössä käytettiin maustamatonta. Halusin heittää tähän pari ihan perinteistä kotiruokaohjetta, ekaksi siis ikiherkku. Ja koska vegaanilinjalla mennään, käytetään tässäkin soijarouhetta.


Makaronilaatikko

3 dl tummaa soijarouhetta
rypsiöljyä
2 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
1 keltasipuli

Lisää pannulle öljyä, perään soijarouhe, ja pyörittele siinä. Lisää kasvisliemi ja soijakastike. Kun liemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää sipuli ja freesaa pikaisesti. 

pussillinen (400 g) tummaan makaronia
paprikajauhetta
valkopippuria
yrttejä esim. timjami, oregano
5 dl kasvislientä
2 dl Planti kaurakermaa
rypsiöljyä
korppujauhoja

Keitä makaranonit al dente. Sekoita paprika, pippuri ja yrtit kasvisliemeen. Sekoita voidellussa uunivuossa makaronit ja soijarouhe. Kaada joukkoon kasvisliemi, sekoita ja kaada vielä päälle kaurakerma. Hulauttele päälle reippaasti rypsiöljyä, sillä tässä ei ole rasvaa liikoja. Ja sitten vielä päälle korppujauhoja. Paista uunissa 200 asteessa 30-40 minuuttia.


Valkokastikkeen tekeminen kannattaa opetella. Enemmän tietoa löytyy allekirjoittaneen kastikeakatemiasta, jossa ensimmäisenä listalla oli juuri valkokastike eli bechamel. Se toimii hyvänä pohjana monille kastikkeille. Halusin testata, miten Plantin riisijuoma soveltuisi kyseiseen soosiin maidon tilalla. Alkuepäilyksen aiheuttaa riisijuoman hieman ummehtunut tuoksu ja kevyesti makea maku. Ajattelin, että ainakin hieman maustetumpaan kastikkeeseen se sopisi varmuudella. Ja niin sopikin. Tästähän tuli ihan jäätävän hyvää, kiittäkkää Polkkapossua oi maailman kaikki vegaanit ja maitoallergikot. 


Soijasuikale-currykastike riisimaidosta

Valmista bechamel eli valkokastike ja mausta se reilusti currylla. Lisää lopuksi maustetut soijasuikaleet. Ne voit valmistaa esim. näin. Maistuu erityisen hyvältä keitettyjen perunoiden ja mustaherukkahillon kanssa. Tätähän ei edes saa valmistaa ilman mustaherukkahilloa.
3 rkl kasvismargariinia
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl Planti riisijuomaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
suolaa
maustettuja soijasuikaleita
mustaherukkahilloa

Sulata margariini, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen samalla hyvin sekoittaen vispilällä. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä, pippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi curryjauhetta haluamasi määrä. Maistele.
Haluan ehdottomasti nostaa vielä pari muuta juttua Plantin valikoimasta pramille: kahvijuomat ja jugurtit. Kahvijuomamakuja on mocha ja latte, mainioita molemmat. Jugurteista parhautta edustaa soijapohjainen, laktoositon Trooppiset hedelmät, josta tuli ensi maistamalta possukeittiön suosikki. Raikas ja hyvät maut. Loistava tuote ja sitä ollaan syöty jo monesti. Jugurttivalikoimassa on myös raparperia, mustikkaa, mustaherukkaa ja maustamatonta.

Vielä yksi juttu. Monet erikoistuotteet tuppaavat olemaan hieman hintavia. Ihanaa että Plantilla hinnat ovat erittäin kohtuullisia. Ja hei, tötterötkin ovat mukavan raikkaan näköisiä, lisää tietoja Plantin sivuilta.

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Kavlin kanssa. Planti on Kavlin rekisteröity tavaramerkki.

1.2.2016

Gluteeniton siemennäkkäri

Nyt teki kuulkaas äitimuori sen verran koukuttavan houkuttavaa siemennäkkäriä, että alkaa puntit värähdellä kuin Tanssiorkesteri Focuksen pojilla parhaimmillaan. Hekin kuulemma tykkäsivät tästä, vaikkeivät olleet edes maistaneet. Eipä sinänsä, aika hitti tämä onkin, Kangasalla näitä on jo natusteltu yli kultalevyrajan. Mikä tarkoittaa käytännössä yli 10000 puraisua. Saattaa olla Kangasalan toinen julkkis ihmeissään vaikka Emma-gaala ehdokkaana juuri nyt onkin.

Ohje on jostain napsastu, mutta äippä on jonkin muutoksenkin tehnyt. Ja näyttäisi ihan gluteenittomalta.



Äidin gluteeniton siemennäkkäri

1 3/4 dl tattarijauhoja 
1 dl chiansiemeniä
3/4 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä 
1 dl kurpitsansiemeniä 
1tl psylliumjauhetta 

Kaikki sekaisin ja päälle 2,5dl kiehuvaa vettä ja 0,5dl oliviöljyä. Sekoitetaan ja annetaan turvota 10 minuuttia, mieluiten puoli tuntia. Levitetään pellille, päälle toinen leivinpaperi jonka avulla saa tasaisesti. Otetaan päälileivinpaperi pois. Tehdään ruudut valmiiksi ennen paistoa, ripotellaa päälle jotain isokiteistä suolaa esim. sormisuolaa ja paistetaan 160 asteessa n. 60 minuuttia keskitasolla.