12.12.2012

Jouluperinteeksi crème brûlée

Kiitos Lumoudu kaurasta -haasteen arviointitiimille luottamuksesta. Nyt sitten odotellaan palkintoa eli Kitchen Aidin tehistä.  En tiedä, mikä tehiksestä tekee niin kovan, mutta tässä on pakko olla jotain mielenkiintoista, jos kuluttajahinta on pitkälti yli 200€.

Tämän kunniaksi päätin julkaista pomminvarman creme bruleen ohjeen. Onnistuu aina ja on possuhyvää. Ajattelin tehdä tästä ohjeesta jouluperinteen. Kyseessä on siis perusohje, jota voi sitten maustaa haluamallaan tavalla. Itse pidän ihan perusversiosta, mutta hyviä maustajia ovat esimerkiksi sitruuna ja päärynä. Ja jos haluaa vähän hifistellä, voi sitruunan seuraksi laittaa sulatettua lakritsia ja timjamia ja päärynän seuraksi rosmariinia. Mutta tässä siis perinteitä kunnioittaen ja itse erittäin hyväksi todettu ohje.


Crème brûlée (6 annosta)

 6 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl sokeria
1 vaniljatanko
7-8 kananmunan keltuaista

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi pikkulusikalla siemenet kattilaan, lisää myös tanko. Kiehauta. Erottele keltuaiset. Ota tanko pois kattilasta ja anna massan jäähtyä. Riko keltuaisten rakenne ja lisää joukkoon massa koko ajan sekoittaen. Jaa annosvuokiin. Kypsennä uunissa vesihauteessa (vettä puoliväliin vuokia) n. 60 minuuttia. Ripottele pinnalle sokeria ja polta ruskeaksi kaasupolttimella. 

 

6 kommenttia:

  1. Tehiksen käyttöön ei minulla ole kommentoitavaa - meillä pyörivät siinä lähinnä smoothiet lapsille ja toisinaan joku soppa... ei kyllä ole noin hienokaan, vaan yleiskoneen mukana tullut lisähärpäke...

    Crème brulée on minun suuri suosikkini ja liian harvoin tulee kotona tehtyä. Kysymyksenä heittäisin, että millä sokerilla mielestäsi tulee paras ihanasti rapsahtava kuori ?

    VastaaPoista
  2. Ihan normaali hienosokeri toimii tässä oikein hyvin.

    VastaaPoista
  3. Onnea voiton johdosta! Minulla on nyt ollut 4 vuotta KitchenAidin blenderi ja olen ollut siihen tyytyväinen,paitsi että se osa,mikä sitä systeemiä pyörittää.hajoaa tai oikeastaan sulaa nopeasti.Kerran jo vaihdoin sen ja opin kantapään kautta,että kannua ei koskaan kannata heti ottaa koneosasta pois heti,vaan odotetaan ainakin minuutti.Nyt kun yritin jauhaa kookospähkinän paloja ja vettä niin taas se osa hajosi,on mielestäni liian pehmeää muovia.

    VastaaPoista
  4. No pöh, kai nyt noin kalliissa härpäkkeessä pitäis olla tuollaiset osat metallia. Mäkin olen katsellut noita kaupassa kun ne on niin nättejä, mutta ehkä mua ei sitten himotakaan jos ne tuollee hajoilee

    VastaaPoista
  5. Polkkapossu: Onnea!
    Lotta: Ei kannata himoita. Se (hintava) brändi ratsastaa wanhalla maineella siltä ajalta kun ei ollut kauheasti kilpailua. Hyvää niissä on vain nätti retromuotoilu. Kun vuosituhannen alussa asuttiin joitain vuosia ulkomailla, hankin KA:n vehkeitä sinne keittiöön. Tulos: blenderistä hajosi jatkuvasti nuo muoviset vauhtipyörät, yleiskoneen moottori kärvähti pelkästä kermavaahdon vatkaamisesta ja vohvelikoneen termostaatti poksahti jo 15 min käytön jälkeen. Ei voi olla niin että mulle on siunaantunut kolme kappaletta erilaisia maanantaikoneita? Lähtivät sitten kaikki KA:n härvelit "kierrätykseen" ja hankin tilalle Kenwoodin major titaniumin kaikkine lisälaitteineen. Jokapäiväisestä käytöstä huolimatta se laite ei ole pettänyt vielä kertaakaan.

    VastaaPoista
  6. Kitchen Aidista ei ole huonoja kokemuksia, mutta blendereistä yleensäkin kyllä. Ja aivan, omasta OBHstani juuri viimeksi räjähtänyt osa oli tuo muovinen vauhtipyörä. Mielenkiinnolla jään siis odottamaan, kauanko KA pelittää.

    VastaaPoista