25.9.2012

Sadonkorjuuta maatilalla

Tai ei oikeastaan maatilalla, ihan muissa paikoissa. Suppilovahverot noukin itse, kyssäkaalin hain sadonkorjuumarkkinoilta, porkkanat ovat kasvaneet kukkaruukussa parvekkeella, purjon varastin naapurin pellosta, paprikan korjasin kaupasta, kesäkurpitsa, sipuli, peruna ja punajuuret oli vanhempieni satoa ja rakuuna anoppini ryytimaasta. Nauta-sian ostin käytettyjen eläinten kaupasta ja pippurit oli alunperin mustia, mutta spreijasin ne valkoisiksi. Puolukat on jonkun lähimetsästä, en tiedä kenkä (=saapas) mutta ihan varmuudella puolukkahillo on ainakin itse tehtyä.



 Suppilopyttipannu, Biff a á la Lindström ja puolukkasmetanaa

Pytäriin:

Suppilovahveroita
Kyssäkaalia
Purjoa
Porkkanaa
Paprikaa
Kesäkurpitsaa
Suolaa
Rakuunaa

Lindströmin pihvit (vanha postaus): 

400 g nauta-sika jauhelihaa
1 sipuli
n. 15 kaprista
2 etikkapunajuurta
1 peruna
2 kananmunaa
3/4 dl ruokakermaa
valkopippuria
1½ tl suolaa

Lindstömin pihvit saavat mehukkaan makunsa kapriksista ja punajuurista. Monissa ohjeissa kapris on jätetty pois, mutta se on sitten ihan oma moka.

Laita blenderiin pieneksi lohkotut punajuuret, kuutioitu sipuli ja kaprikset. Älä kuitenkaan anna masan mennä liian hienoksi. Kaada kasvismasa pois blenderistä kulhoon ja lisää raaka raastettu peruna. Jotkut tykkäävät käyttää kypsää, mutta minä laitoin raa'an. Sekoita toisessa kulhossa jauheliha, kananmunat, kerma ja mausteet. Yhdistä masat. Öljyä kädet ja tee taikinasta sopivan kokoisia pihvejä. Paista pihvejä voissa pannulla molemmilta puolilta muutama minuutti, siten että pihvit saavat kauniin värin. Muista kääntää varovasti. Laita paistetut pihvit uunipellille ja paista uunissa 225 asteessa vielä n. 15 minuuttia. Takuulla hyvää.

Puolukkasmetana: 

Sekoita 4:1 smetanaa ja puolukkahilloa

21.9.2012

Falafel & Halloumi -pita

Loistavaa: Fafa's laajentaa Vilhovuorenkadulle Kallioon. Iso Roobertinkadulla sijaitseva Fafa's on varmuudella Helsingin, veikkaisin myös että koko Suomen, paras falafelpaikka. Oma leipomo paistaa pitaleivät, falafelit väännetään omin pikku kätösin ja mikä parasta, kaikki maistuu tuoreelta. Paikan ulkonäkö tosin lupaa vähemmän kuin antaa, mutta niin se on allekirjoittaneellakin. Totean siis sielusukulaisuuden, jonka innottamana annosta väsäämään.

Fafasin pitaleivällisen falafel & halloumi -annoksen paljastaminen ei kaikessa pitaleaklaajuudessaan ole erikoisen salaista, sillä jos tilaustiskin yläpuolella olevaa ruokalistaa osaa katsoa oikeasta suunnasta, lukee annoksen sisältö siinäkin. Mahtavan kyymäistä ja viheliäisen jehnaa se on silti.




Falafel & Halloumi -pita

Pitaleipä
Falafelit
Halloumia
Hummusta
Tomaattia
Kurkkua
Salaatinlehtiä
Tabouleh-salaattia
Tsatsikia
Matbuhaa

Sen verran tarveaineista, että pitaleipä kannattaa joko tehdä itse tai sitten löytää paikka, joka myy vähän reilumman kokoista leipää. Halloumit kannattaa kuutioida ja sitten paistaa pannulla. Falafeleistä suosittelen Ruohonjuuren häsää tai jos ei jaksa yhtään vääntää itse, niin Findus valmistaa ihan kohtuullisia pakastepullia. Ja matbuha kannattaa unohtaa jo ihan senkin takia, että suurimmalla osalla (minä mukaan luettuna) on siitä yhtä hyvä tietoisuus kuin lahnalla riksataksista.

19.9.2012

Parempi possulla suu hillossa kuin persposket ilman hilloa

En ole tottunut laittamaan paahtoleivän päälle hilloja saati sitten marmeladeja. Ajat muuttuvat, Ben ja Mauri ei, tästä lähtien minäkin sivelen kannikkaani makealla. Eilen en harrastanut uhkapelaamista, mutta tuloksena oli silti ehdoton Jackpot. Tyrni-porkkanahillo on pitkään aikaan parasta makeaa, mitä mies voi rehellisesti ja siveellisesti tehdä tai saada. Aivan tajuttoman hyvää, extremely magnificient, kuten nuori englanninopettajani joskus kauniisti sanoi. 

Koostumukseltaan kyseinen herkku on aika tämäkkää, hillon ja marmeladin välimuoto. Kuten todettua paahtoleivän päällä hillo on parhaimmillaan. Voisin kuvitella, että se on aika makoisaa myös broilerin kanssa ja epäilemättä sitä tulee jossain vaiheessa heitettyä myös jäätelön perustaikinaan pyörimään jäätelökoneeseen. Pelkiltäänkin sitä kannattaa syödä sillä, mikä sanonta voi paremmin pitää paikkansa kuin Parempi possulla suu hillossa kuin persposket ilman hilloa.




Voimahillo (Tyrni-porkkanahillo)

0,5 l tyrnejä
1 sitruunan mehu
400 g porkkanoita
3 dl appelsiinimehua330 g hillo-marmeladisokeria (dansukker)
0,5 tl muskottipähkinää
1 tl kanelia

Purista sitruunamehu tyrnien joukkoon ja keitä muutama minuutti niin, että kuoret pehmenee. Raasta porkkanat hienolla terällä. Yhdistä porkkanaraaste ja appelsiinimehu ja keitä vajaa kymmenen minuuttia niin, että porkkanat kypsyy. Paseraa tällä välin tyrnit eli siis painele lusikalla siivilän läpi niin, että kuoret ja siemenet lähtee pois (säästä siemenet ja käytä myöhemmin vaikka sämpylätaikinaan). Yhdistä kaikki, kiehauta, sekoita ja anna muhia n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia: hillo jämähtää lopulliseen olomuotoonsa vasta viilennyttyään. Säilö kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Muista myös tutustua omena-aprikoosihilloon.

4.9.2012

Uuniomenahimo


Vaaleanpunainen possu: Superhyvän jälkiruoan tekemisen ei tarvi olla mitään pipertämistä. Joskus sitä vaan unohtaa tällaiset helppotekoiset klassikot. Mäkään en ollu pitkään aikaan syöny mitään uuniomenoita. Mut ne o nii herkkua. Ja muista sit sanoo, et laittaa sitä voita sinne, et tulee se karamellikastike. Se oli niin hyvää. Ja sitä paitsi noihinhan lisättiin sitruunamehua, kun ne oli aika makeita omenoita. Muista sit sanoo sekin.

Polkkapossu: Taisit siis tykätä?

Vaaleanpunainen possu: No tykkäsin, mä voisin ottaa niitä nytkin. Ja monta. Ainakin kuus. Mut nyt mun pitäis mennä keittään teetä. Onkohan uuniomenateetä olemassa?

Polkkapossu: Kohta on.

Vaaleanpuainen possu: Hihii.

Polkkapossu: Miks tykkäät niin paljon uuniomenoista?

Vaaleanpunainen possu: No kun hyvyys on omenoiden ominaispiirre. Ja ne pitää lääkärin loitolla. Ja sitä paitsi niiden kanssa saa myös jäätelöö, se on hyvä tekosyy, molempiparempi.


Uuniomenat ja karamellikastike (annos kahdelle)

4 omenaa
fariinisokeria
voita
kanelia
kaurahiutaleita
hiukka vettä
(sitruunamehua)

Poraa omenoista siemenkodat ja heitä omenat uunivuokaan. Visko vuokaan mustatuntuu-periaatteella sokeria, voita, kanelia ja kaurahiutaleita ja hieman vettä, ettei kaurahiutaleet pala. Paista 175 asteessa n. puoli tuntia tai kunnes omenat ovat varmasti kypsyneet. Tarjoile lämpimänä kylmän jätskin kanssa.