15.10.2024

Omenasoseen tekeminen: vinkki

Mikäli sinulla vielä roikkuu omenoita puissa tai makoilee maassa, on viimeistään nyt hyvä aika vetää ne soseeksi ja pakastaa. Ihmettelen aina, miksi ihmiset jaksavat käyttää aikaa omenoiden kuorimiseen varsinkin, kun kyseessä on soseen tekeminen. Aivan turhaa. 

Siispä, lohkoiksi vaan ja kodat pois. Keittäminen pehmeäksi pienessä vesitilkassa ja kevyessä sokerissa, sauvalla soseeksi ja pakkaseen. 


 

13.10.2024

Paahdettu valkosipuli-maa-artisokkakeitto

Ystäväni kysyi, haluaisinko vähän maa-artisokkia, hän sai jostain ison pussillisen. Miksen haluaisi, maa-artisokat ovat herkkua. Olin varautunut noin kiloon, mutta minulle kulkeutui ehkä noin kymmenen kilon pussillinen. Päätin säilöä suurimman osan pakkaseen soseena.

Toimi siis näin: keitä mukulat kuorineen, vedä kuoreen viilto, puristele sisusta ulos, pakasta.  

Seuraavaan ruokaan olisi kuitenkin hyyä kuoria maa-artisokat. Voi olla vähän ärsyttävää hommaa varsinkin, jos joka puolelta rönsyilee pikku pallukoita. Älä anna sen kuitenkaan masentaa: tämä keitto on vähintäänkin lähes parasta, mitä olet suuhusi laittanut.



 
Paahdettu valkosipuli-maa-artisokkakeitto (5 alkuruoka-annosta)


1 valkosipuli (siis kokonainen, ei kynsi)
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
0,5 kg maa-artisokkia
0,8 dl vettä
1,5 kanaliemikuutiota
3 dl kuohukermaa
maizenaa
timjamia
suolaa
mustapippuria
80 g voita
1 dl kuohukermaa
silputtua basilikaa


Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa keskeltä halki, pirskauta pintaan hiukan öljyä ja paahda uunissa folioon käärittynä 200 asteessa 15–20 minuuttia. Pilko sipuli ja kuullota sitä kattilassa öjyssä. Lisää kattilaan vettä, kuoritut ja paloitellut maa-artisokat, kanaliemikuutiot, purista kuoristaan myös paahdetut valkosipulit. Keitä kypsiksi, lisää kerma ja aja sauvalla tasaiseksi. Kiehauta, suurusta hiukan maizenalla ja kiehauta taas. Lisää timjami, suola, mustapippuri ja kunnon köntti voita. Saa laittaa enemmänkin, jos uskaltaa.

Vatkaa loppukerma kohtuullisen kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen silputtua tuoretta basilikaa. Laita annoksen päälle lusikalla pieni knölli tätä ihanasti keittoon sulavaa vaahtoa. Liho muutama kilo.