14.6.2024

Mitä juhannuksena syödään? Tai neitsytperunafestivaaleilla 14.–15.6.2024?

Juhannuksena syödään ihan hitosti varhaisperunoita (sekä silliä ja kalaa eri muodoissa). Sama juttu Neitsytperunafestareilla Turussa Panimoravintola Koulun terassilla 14.–15.6.2024. Tai ei oikeastaan ihan sama, peruna on pääosassa ja kalaa hyvällä tuurilla ainakin kahdessa annoksessa.

Kannattaa poiketa joka tapauksessa, siellä on joka vuosi ollut kivoja annoksia maisteltavaksi. Jos et kuitenkaan jaksa itse rantautua paikalle, keitä varhaisperunat ja tee niiden kansa leipäjuusto-sillilautanen. Leipäjuustonkin voi jättää pois, jos sille päälle sattuu. 

Tai voit tehdä varhaisperunavuoankin. Sekin on ihanaa.

Leipäjuusto-matjessillifileelautanen

  • matjessillifilee paloiteltuna
  • savulohta
  • satokauden sipulia ja vartta
  • tilliä
  • sitruunaa
  • leipäjuustosiivuja
  • mustapippuria myllystä
  • tyrnimarjoja

Varhaisperunavuoka

  • varhaisperunoita
  • erilaisia sillejä
  • smetanaa 
  • tilliä 
  • uuden kauden sipulia
  • kanamunia
  • mätitahnaa
  • sitruunamehua

2.6.2024

Sinisimpukat ja voi-valkoviinikastike turkulaisessa ravintola Aunessa

Ah ja uh, sinisimpukat voi-valkoviinikastikkeessa – makujen sinfonia, joka saa kielen tanssimaan! 

Meikä rakastaa sinisimpukoita hyvässä liemessä. Useissa ravintoloissa olen niitä syönyt, tavallista on, että liemi on ihan ok tai keskinkertainen. Helsingissä ravintola Rivoli on jäänyt hyvällä mieleeni, upeat maut. Mutta eilen turkulaisessa ravintola Aunessa räjähti. 


Sinisimpukat / Mussels (L) 24€

Voi-valkoviinikastiketta, friteerattua perunaa ja aiolia, paahdettua leipää
With butter & white wine sauce, deep-fried potatoes with aioli and toast

Jos olen ravintolassa syömässä, alan heti jalostamaan annosta. Mitä olisin ehkä voinut tehdä toisin, olisiko jotain parannettavaa, miten tämän voisi viedä seuraavalle levelille. Eilen piti keittiöön asti käydä huikkaamassa, etten keksi mitään muuta sanottavaa, kuin että ihan vitun hyvää. Liemi oli jotenkin mahtavan intensiivinen, en osaa oikein paremmin kuvailla sitä. En jäänyt edes kaipaamaan niitä ikuisia ranuja, joita yleensä tarjotaan simpukoiden kaverina. Oikeastaan frittiperunat oli tosi jees, koska niitäkin oli sitten kiva dippailla liemeen. No ehkä chilimajoneesi, johon on niin tottunut, olisi tässä voinut olla toinen vaihtoehto. Mutta sekin on taatusti vaihdettavissa aiolin tilalle.

Kuva: Viivi Lehtoranta
                                                    


Kuvittele itsesi kesäiselle terassille auringon paisteeseen, meren (tai Aurajoen) tuoksu ympäröi sinut. Edessäsi lepää lautasellinen höyryäviä sinisimpukoita, valkoisen viinin ja voin sulokkaan liiton kylvettämänä.

Valkoviini tuo mukanaan pirskahtelevaa happamuutta, joka raikastaa suun ja korostaa simpukoiden luonnollista makeutta. Tämä taivaallinen viini on kuin kulinaarinen popstara, joka saa kaikki muut makukomponentit loistamaan.

Ja sitten on voi, keittiön oma hyvä haltiatar. Voi tekee kastikkeesta täyteläisen ja kermaisen, sellaisen, että jokainen lusikallinen liukuu alas kuin samettinen suudelma. Kun voi ja valkoviini sulkevat toisensa syleilyyn pannulla, syntyy maaginen kastike, joka sitoo simpukat yhteen kuin rakkauskirjeen kuoriin.

Eikä unohdeta simpukoita! Meren pieniä aarteita, täynnä umamia ja kultivoituneen hienovaraista suolaisuutta. Kun simpukka avautuu höyryävässä kattilassa, paljastuu kuorien sisällään piilevä herkullisuus, joka saa vaikka minkä sykkimään nopeammin.

Lopulta, Aunen ihana henkilökunta lisättynä tähän komboon – valkoviinin kirpeys, voin pehmeys ja simpukoiden merenmakuinen ydin – on kuin täydellinen orkesteriesitys makunystyröillesi. Jokainen suupala on suloinen sointu, ja ennen kuin huomaatkaan, olet rakastunut.