28.12.2022

Kebablastut seitanista

Jotenkin on hämmentävää, että jauhoista saa tehtyä näin mainiota kebablastua. Vöner tai siis seitanlastu on kaupassa aika hintavaakin. Itse ku tekee, saa juuri sillä maustepaletilla, joka itselle sopii. Monen mielestä voi olla liikaa vaivaa, mutta onneksi gluteenijauhoja on jo saatavilla, eikä tarvitse alkaa vehnäjauhoja pesemään. 



Kebablastut

Kuivat aineet:

  • 5 dl gluteenijauhoa
  • 1 dl gramjauhoa (kikhernejauhoa)
  • (1 rkl oluthiivahiutaleita)
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • ½ rkl oreganoa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 2 tl garam masalaa


Märät aineet:
  • 4 dl kasvislientä
  • 2 - 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl öljyä
  • ½ rkl balsamicoa
  • 2 rkl kotisinappia
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl tomaattipyreetä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja märät keskenään. Lisää märät kuivien joukkoon hiljalleen alustaen. Vaivaa taikinaa muutama minuutti voimakkaasti. Muotoile taikinasta pötkö, kääri folioon ja paista 160 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Anna jäähtyä ennen folion avaamista. Vuole juustohöylällä lastuiksi. Osa pakkaseen.

22.12.2022

Rommirusinat

Ensi vuonna olen työni puolesta mukana tuottamassa ylisukupolvisia virtuaalielämyksiä. Näyttää jo nyt hyvältä, sillä projektissa oleva työparini antoi joulunaposteltavaksi itse tekemiään rommirusinoita. Odotan tämän jatkuvan vähintään kerran kuukaudessa, muuten meitsi ottaa hatkat. Mutta mistä hän tiesi? Rommirusinat on parhautta rommia ja rusinoita myöden. Kyytipojaksi sain mm. villasukat, naposteltavaksiko myös?!

Jotain näistä voisi silti jalostaa. Listalla nyt jäätelö, tiramisu, tryffelit, fudge, mousse, kastike kalalle, mitäs vielä?

Rommirusinoita on simppeli tehdä itse. Tällä en viittaa työparini yksikertaisuuteen. Periaatteessa voit pistää rusinat lillumaan rommiin, ja parin päivän päästä homma on hyvä. Parempaa tulee, jos lisäät liemeen sokeria. Jos näin teet, kiehauta vaikka ensin puoli desiä vettä, sulata siihen 2 ruokalusikallista sokeria, lisää sitten puoli desiä rommia (älä keitä enää) ja puoli desiä rusinoita. Tästä voit sitten kertolaskusääntöjä noudattaen valmistaa isommankin määrän rommirusinoita. Kaikki rommi mitä jää ennen ja jälkeen rusinoiden syöntiä, kannattaa juoda pois. Tietty.