26.5.2019

Punaviinisuositus: Gran Appasso Collezione Old Vines Primitivo 2017


Gran Apasso -pullo painaa kuin sammio sulatettua lyijyä. Punaviini maistuu kuitenkin huomattavasti lyijyä paremmalta, eikä tässä ole edes metallista makua. Vaan on se silti raskas puteli, rypäle on varmaan niin hienosti konsentroitunut (ks. alla).

Tämä italialainen helmi uiskentelee suussani niin ryhdikkään luontevasti, että päätin antaa sille ihan oman luvun Polkkapossun historiassa. Ja taitaa tämä muillekin kelvata, sillä viini sijoittui pronssille Vuoden viinit -kilpailussa sarjassa Euroopan punaviinit, hinta 13-18 euroa

Maa: Italia
Rypäle: Primitivo
Hinta: 17,97€
Alkoholiprosentti: 16
Sokeri: 10,0 g/l
Hapot: 5,9 g/l


Alkon luonnehdinta: keskitanniininen, kirsikkahilloinen, mustikkainen, karhunvatukkainen, suklainen, vaniljainen, tamminen. Ruokaehdotuksesi Alkosta pistetään esimerkiksi barbeque-marinoituja possunribsejä, kasvis-naudanlihavartaita tai T-luupihvejä. Yleisesti ottaen savuaromien kanssa tämä on hyvä pari. Mikäli ruoka ei maistu, ota vaikkaa tassuusi savuaromiliemitötterö ja tuoksuttele sitä siinä siemailun ohessa.
  
Gran Apasso ei ole ihan perus-appassimento, joita alkon hyllyillä on ihan liikaa. Appassimento-menetelmällä valmistettujen viinien rypäleitä on kuivattu ainakin hetken aikaa, jotta rypäleen parhaat maut on saatu tiivistymään. En ole ihan varma, mitä appassimento tällä hetkellä ihan käytännössä tarkoittaa. Siis mitä pitää tehdä, että tuota nimeä voi käyttää.  Mutta juuri tällä hetkellä en jaksa asiaa murehtia.

Primitivo-rypäle on lähtöisin Kroatista, josta se ajautui kloonina Italian kantapäähän Pugliaan (Apuliaan). Zinfandel on Primitivon Amerikan serkku, geeniperimältään hyvinkin lähellä. Mainioita rypäleitä ovat molemmat. 

Tästä kuules semmonen viini, että hetken joudut ihmettelemään. Älkää nyt silti masentuko, että Alko on tänään kiinni, nopeimmille näitä on Turun kaupoissa vielä alkuviikosta jäljellä.



24.5.2019

Ruualla on suuri vaikutus kansanterveyteen

Suomessa ruoka on tunnetusti turvallista, mutta ravitsemukseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Hedelmien liian vähäinen saanti aiheuttaa Suomessa noin 35 000 ja vihannesten liian vähäinen saanti noin 28 000 haittapainotetun elinvuoden (DALY) menetyksen vuosittain. Tämä ilmenee Ruokaviraston, Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistutkimuksesta, jossa tarkasteltiin ruokajärjestelmän kansanterveydellisten vaikutusten kustannuksia ja arvioitiin ravitsemuksellisiin, kemiallisiin ja biologisiin vaaroihin liittyviä riskejä. 

Projektissa tutkitaan yhteiskunnalle, yrityksille ja kuluttajille koituvia kuluja ruokaan liittyvien tautien ja epidemioiden hoidosta sekä elintarvikkeiden ja talousveden valvonnasta. Ruokajärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta ruoan tuotannosta sen päätymiseen kuluttajalle eli pellolta pöytään -ketjua.
Monitieteinen tutkimus tukena päätöksille
Projektissa on tutkittu ravitsemuksellisia, biologisia ja kemiallisia tekijöitä. Biologisista elintarvikevaaroista on tarkasteltu esimerkkeinä listeria-bakteeria, norovirusta sekä trikiini- ja toksoplasma-loisia, kemiallisista lyijyä, aflatoksiini-homemyrkkyjä ja dioksiineja. Ravitsemuksellisista tekijöistä on tarkasteltu liiallista suolan ja kovan rasvan saantia sekä liian vähäistä kasvisten ja hedelmien käyttöä.


Monitieteisellä tutkimusyhteistyöllä on voitu tarkastella ruoan kansanterveydellisiä vaikutuksia ja näiden kustannuksia eri menetelmillä ja malleilla ja antaa päätöksentekijöille tietoa suomalaisten elintarviketurvallisuuteen vaikuttavien päätösten ja priorisoinnin tueksi. Tutkimuksessa ravitsemukselliset tekijät ovat nousseet merkittävänä ryhmänä esiin ainakin osittain siitä syystä, että muita elintarvikkeisiin liittyviä riskejä hallitaan jo nyt sekä viranomaisten että yritysten toimin tehokkaasti.
Suomessa hyvä elintarviketurvallisuus
Suomessa valvotaan, etteivät ruoan sisältämät biologiset tai kemialliset vaarat aiheuta kuluttajan terveydelle haittaa. Tämä nähdään myös Ruori-hankkeen tuloksissa: ravitsemuksellisten riskien kuten liiallisen suolan tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai toisaalta liian vähäisten hedelmien ja vihannesten aiheuttamat terveyshaitat ovat huomattavasti suurempia (8000 - 35000 DALY vuodessa) kuin ruoan biologisten (listeria, toksoplasma, norovirus) tai kemiallisten (dioksiinit, lyijy, aflatoksiini) vaarojen aiheuttamat terveyshaitat (1 - 700 DALY vuodessa).
”Yritämme hankkeessa auttaa päättäjiä hahmottamaan riskien suuruusluokkia”, sanoo johtava tutkija Jouni TuomistoTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
”Suomen hyvä elintarviketurvallisuus ei ole itsestäänselvyys, vaan pitkän kehitystyön tulos. Hyvään tilanteeseen ei voi tuudittautua, vaan elintarviketurvallisuus vaatii jatkuvaa ylläpitoa”, sanoo erikoistutkija, FT, dosentti Johanna SuomiRuokavirastosta.
”Tutkimus on kiinnostava, koska siinä vertaillaan erityyppisiä riskejä ja niistä aiheutuvia terveydellisiä ja taloudellisia seurauksia. Tätä aihetta olisi tarpeen käsitellä laajemmin, sillä nyt tehdyssä tutkimuksessamme oli mukana vain kymmenkunta esimerkkitekijää. Havaitsimme, että tietoa monista taustatekijöistä ei nykyisellään ole olemassa tai niihin liittyy paljon epävarmuuksia. Elintarvikeperäisen tautitaakan tutkimiseen tarvittaisiin lisää perustutkimustakin”, sanoo ELT, dosentti Pirkko Tuominen Ruokavirastosta.

Tavoitteena on parantaa ymmärrystä erityisesti siitä, miten erilaiset valvontatoimenpiteet ylläpitävät terveyttä. Tällöin ei riitä pelkkä altisteen nykyisen tautitaakan laskeminen, vaan on lisäksi arvioitava erilaisten valvontaa lisäävien tai vähentävien toimenpiteiden vaikutusta tautitaakkaan ja muihin kustannuksiin. Tätä erityisen haastavaa osa-aluetta toteuttaa hankkeessa Helsingin yliopisto. Työ valmistuu kesällä 2019.
Myös vienti hyötyy elintarvikevalvonnasta
Hyvän elintarviketurvallisuuden ylläpidon lisäksi elintarvikevalvonta on tärkeää suomalaisten elintarvikkeiden ulkomaanviennille.
”Norminpurku ei siis aina ole hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi elintarvikeviennin edellytys on, että biologisten ja kemiallisten elintarvikevaarojen valvonta on kunnossa. Vientimaat haluavat tiedot Suomen viranomaisvalvonnan toteuttamisesta ja tuloksista, ja vientiehtoihin voi kuulua myös vaatimuksia vientilaitosten tavallista useammin tehtävistä tarkastuksista”, toteaa Tuominen.
Tutustu projektikuvaukseen
Projektista valmistuva raportti tuloksineen julkaistaan kesällä 2019 Tieto käyttöön -sivulla.

19.5.2019

Mokkainen grillisoosi ja alennuskoodi lukijoille

Mikäli kahvia sattui jäämään pari desiä ylimääräistä ja grillaaminen kuulostaa kuningataridealta, kannattaa riipaista hauska mokkainen grillikastike. Tämä soosi on parhaimmillaan lampaan kanssa, mutta voi sillä sivellä muutakin punaista lihaa – tai kasviksia kuten kesäkurpitsaa, maissia, paprikaa, sipulia, perunaa, mitä niitä nyt sitten grillataankaan,

Tästä tulee aika reipas satsi, mutta jaa määrät, mikäli tunnet pienempää tarvetta.
 


Mokkainen grillisoosi


2 dl ketsuppia
2 dl kahvia
1,5 rkl ruokosokeria
1 tl sipulijauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl timjamia

1 rkl soijakastiketta
1 rkl balsamiviinietikkaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä

Mittaa ketsuppi, kahvi, sokeri, sipuli, chili ja timjami kattilaan. Anna poreilla hiljalleen 10 minuuttia. Lisää lopuksi soijakastike, balsamiviinietikka ja mustapippuri.


Tätä voi käyttää myös marinoimiseen, mutta oikea tarkoitus on palojen hipsuttelu ja herkkä sively kesken käristyksen.




Tiedäthän, mistä kahvisi hommaat?

Mikäli et, be informed! Slurp toimittaa sinulle mitä hienoimpia pienpaahtimoiden kahveja haluamasi väliajoin suoraan kotiin. Voit valita tummaa, vaaleaa tai vaikka molempia vuorotellen. Sinä päätät!


Slurpilta voi tilata hauskan lahjan ylioppilaalle. Eikä ihan niin perinteisen. Suosittelen tutustumaan palveluun, siilä Polkkapossun lukijana sinulla kävi juuri hillitön munkki. Kahvielämyksen ensikahvista saat 30% alennusta koodilla "polkkapossu" ja 5 euron alennus heilahtaa yli 30 euron lahjatilauksista koodilla "possulahja". Käy tsekkaamassa lahjasivulla.



Kirjoitus on tehty yhteistyössä Slurpin kanssa.

Satokausi, sesonki — Miten se nyt menikään?

Kun puhutaan kasvisten satokausista, voidaan vain ennustaa tulevaa. Satokaudet eivät välttämättä ole joka vuosi samanlaisia, sillä välillä luonto määrää toisin – jopa edellisen vuoden sääolosuhteet vaikuttavat uuteen satokauteen. Satokausi tarkoittaa tuotteen koko kasvukautta ja sesonki on se ajanjakso, jolloin kasvisten päälajikkeiden sadot ovat parhaimmillaan. Satokauden parhainta aikaa on siis sesonki.
Kotimaiset kasvikset juuri nyt
Toukokuussa kotisuomessa luonto on vasta heräilemässä talven jäljiltä ja pelloilla sekä kotipuutarhoissakin istutetaan vasta taimia maahan ja niiden satoa odotellaan lajikkeesta riippuen kesäkuun puolenvälin jälkeen. Monet ammattiviljelijät edistävät varhaisvihannesten kasvua lämmitetyissä kasvihuoneissa. Ilmojen lämmettyä istutukset alkavat avomaalla. Toukokuussa kotimaisia avomaan varhaisvihanneksia ei juuri ole tarjolla raparperin lisäksi. Kesä-heinäkuu ovat varhaisvihannesten aikaa. Esimerkiksi ensimmäiset avomaan varhaiskaalit saadaan heinä-elokuun vaihteessa. Nyt myynnissä olevat varhaiskaalit tulevat Etelä-Euroopasta.


Ulkomaiset kasvikset juuri nyt
Vaikka erikoishedelmiä tuodaan eri alkuperämaista eri puolilta maailmaa ympäri vuoden, ei niille voida määritellä varsinaista pääsatokautta. Useat hedelmäpuut tuottavat kaksi kertaa vuodessa satoa, jonka jälkeen ne pitävät tauon ja aloittavat uuden kasvukauden. Erikoishedelmien paras saatavuus on silloin, kun meillä suomessa on talvi eli marras-helmikuussa.
Pidämme meille tärkeänä Euroopan satokautta niiden hedelmien ja vihannesten osalta, joita on kulloinkin saatavilla. Avokadon ja mangon Euroopan pääsatoa saadaan elokuusta eteenpäin. Keväällä mangoa tuodaan Etelä- ja Väli-Amerikasta. Juuri nyt siirrytään sitruunoiden päälajikkeesta Primofiorista muihin pienempiin lajikkeisiin, joten sitruunoiden Euroopan pääsato on ohi. Kirsikan satokausi on alkamassa ja aprikoosien, persikoiden sekä nektariinien satokausi on jo alkanut huhtikuun puolella. Tankoparsojen kausi on hyvässä vauhdissa ja jatkuu aina kesäkuun puoleen väliin saakka.
Suomessa yleisimmin tarjolla oleva sitruunalajike on Primofiori. 

Banaanin ja ananaksen satokausi
Banaanin ja ananaksen saatavuus on tasaista ympäri vuoden. Niiden vakaa hinta perustuu maahantuontiyritysten tekemiin vuosisopimuksiin. Ilman ostoteknistä sopimusta on luonnollista, että banaanin markkinahinta tippuu kesäkaudeksi, koska kysyntää on vähemmän ja ananaksen osalta taas hintaan vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan suhde.

Miksi suosia satokauden tuotteita?
Edullisuus
Satokauden tuotteiden hinnoittelu on monen asian summa. Hintatason määrää mm. kysyntä ja tarjonta, markkinatilanne, sääolosuhteet ja sadon onnistuminen. Näin ollen hinta ei aina ole satokaudessa edullisimmillaan.
Jos satoa saadaan runsaasti ja sen kysyntä on hiipunut syystä tai toisesta satokauden aikana, on todennäköistä, että hinta on varsinaisella myyntihetkellä hyvinkin edullinen, vaikka tuote myydään sesongin ulkopuolella. Toisaalta, jos sato jää odotettua pienemmäksi, saattaa tuotteen hinta nousta parhaimmassa satokauden ajankohdassa hyvinkin korkealle. Monien tuotteiden kohdalla alkuperämaalla, tuotteen koolla, lajikkeella ja laadulla on iso merkitys ja vaikutus tuotteen lopulliseen hintaan. Näiden lisäksi hintaan vaikuttaa sadon onnistuminen.
Maku ja tuoreus
Pelkkä satokausi ei riitä kertomaan tuotteiden mausta, laadusta tai tuoreudesta. Satokauden ensimmäiset ja viimeiset hedelmät sekä vihannekset eivät yleensä ole parhaimmillaan, sillä ne ovat usein kooltaan pieniä, mauttomampia ja säilyvyydeltään huonoja. Jotkut tuotteet tarvitsevat lyhyttä varastosäilytystä tullakseen maukkaiksi, mm. sitrushedelmät. Niissä tapahtuu kemiallinen reaktio poimimisen jälkeen, jossa hedelmän sisällä olevat hapot, sokerit ja entsyymit yhdistyvät ja muodostavat hedelmän lopullisen rakenteen ja maun. Hyvin usein esim. sitrushedelmät ovat parhaimmillaan vasta satokauden puolivälissä – ei alussa.
Vinkki! Omaan ostoskassiin kannattaa ehdottomasti valita ne painavimmat ja mehukkaimmat hedelmät.
Ekologisuus
Etelä- ja Väli-Amerikan tuotteet lastataan heti poimimisen jälkeen eikä niitä varastoida juuri lainkaan. Näiden tuotteiden kuljetusaika on pidempi kuin esim. Euroopan tuotteilla. Kuljetukset Etelä- ja Väli- Amerikasta tapahtuvat pääasiassa meri- tai autokuljetuksilla sekä niiden yhdistelmällä. Meriteitse kuljetettuna tuotteilla on hyvin pieni hiilijalanjälki. Suomeen tuotavista kasviksista vain pieni osa on tuotu lentoteitse, noin 1%. Nämä tuotteet ovat eksoottisia ja hyvin harvinaisia.
Pitkä varastointi vaikuttaa aina makuun. Ulkolaisia tuotteita ei juurikaan varastoida lukuun ottamatta Euroopan satokauden päärynöitä ja omenoita. Kotimaisia ja ulkolaisia varastotuotteita ovat juurekset, sipulit, perunat, kaalit ja omenat. Huomioitavaa on, että varastointi on aina kulu.
Lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö
Lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttäminen riippuu kasvilajikkeesta, sääoloista ja maaperästä. Esimerkiksi luomuviljelyssä ei käytetä kasvinsuojeluaineita eikä keinotekoisia lannoitteita.

17.5.2019

Vietnamilainen ravintola Huong Viet, Turku


Vietnamilaisessa ruuassa käytetään paljon yrttejä ja vihanneksia. Raaka-aineista huokuu tuoreus, eikä niitä ole marinoitu ikuisuuksia erilaisissa liemissä. Rasvoja ja öljyjä käytetään vähän.  Jos jotain heitetään pannulle, se tehdään pikaisesti. Vihannekset tarjoillaankin usein lähes raakoina. Perusaineksia ovat riisi, nuudelit, soijakastike, kalakastike, katkaraputahna, maapähkinä, tofu, lukuisat vihannekset, hedelmät ja yrtit. 


Ruoka syödään pääsääntöisesti puikoilla, mutta myös lusikkaa käytetään. Lusikkaa tarvitaan erityisesti uskomattoman makuisissa keitoissa, jotka vievät jalat alta. Parhautta ovat erilaiset muunnokset pho-keitosta. Vietnamilaisen ravintolan pöydässä on usein erilaisia tahnoja, chilejä, hiutaleita, joskus jopa tuoreita yrttejä, joita voi vaikka itse lisäillä oman maun mukaan ruokiin. 

Erittäin ystävällinen hymy toivotti meidät tervetulleiksi ravintolaan. Paikka oli auennut vasta kymmenisin minuuttia aiemmin, mutta puheensorina täytti jo tilan. Viereisessä pöydässä oli seurue nuoria naisia, takakulmassa aasialainen pariskunta pienen lapsensa kanssa ja ikkuanaseinustalla reippaasti yli 70-vuotiaat rouva ja herra. Ja tietysti me. Aika hauska otos siis. 

Ruokalista ei ollut mahdottoman pitkä, kuten tällaisissa paikoissa joskus on. Alkuruokaa en syönyt lainkaan, ehkä alkuruokapuoleen olisin kaivanut hieman lisää  yritystä. Muuten olin tyytyväinen vaihtoehtoihin. Ruoka oli juuri sitä, mitä odotinkin, annos oli reilu ja hintakin oli mukavan huokea. Maut olivat todella kohdallaan, huikean hyvää. Palvelusta ihan täysin kymppi. Paikka oli siisti ja sisustus ihan perusyksinkertainen mutta viihtyisä. 


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kävin, mutta ei taatusti viimeinen. Polkkapossu suosittelee ja lähettää kiitokset ravintolan henkilökunnalle. 

Linnankatu 27
avoinna arkisin 11–21, la 12–22, su 1221
puh. 044 328 8612
kuljetukset myös Foodoralla
Facebook-sivu








15.5.2019

Iltapalapannu

Joko pelkkä leivän jyrsiminen iltapalaksi kyllästyttää?! Pieni vinkki ilman selittelyjä:


Iltapalapannu

jotain pikkutomaatteja
herkkusieniä
pikkupaprikoita (pimientos de padron)
ruisleipäsiivu kuutioiksi
valkosipuliöljyä (tai pannulle öljyä, johon muutama siivu valkosipulia)
mustapippuria
sormisuolaa

Käristä pikkutomaatteja, herkkusieniä, paprikoita ja ruisleipää hetki öljyssä. Päälle basilikaa ja suuhun. 

12.5.2019

WWF: Tuore raportti vahvistaa ruuantuotannon olevan suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamisen taustalla

Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä raportti kertoo sukupuuton uhkaavan jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia tulevina vuosikymmeninä ihmisen toiminnan takia. Suurimmat taustasyyt luonnon köyhtymiseen löytyvät nykyisestä ruuantuotannosta.


Juuri julkaistu hallitustenvälisen IPBES-luontopaneelin raportti kertoo karuja tuloksia luonnon tilanteesta. Raportti pohjautuu noin 15 000 tieteelliseen artikkeliin ja lähteeseen. Ihmisten elämää ja yhteiskuntien hyvinvointia ylläpitävä luonto ja toimivat ekosysteemit taantuvat kiihtyvää vauhtia. Jos ihmiset jatkavat luonnonvarojen käyttöä nykyisellään, luonnon tarjoamat palvelut, kuten ruoka, puhdas vesi ja raaka-aineiden saanti, ovat vaarassa.
- Suurin osa luonnon ihmisille tuottamista palveluista ei ole korvattavissa tieteen tai teknologian keinoin. Esimerkiksi huomattava  osa maailman ruuantuotannosta on riippuvaista pölyttäjähyönteisistä ja niiden tuottamista pölytyspalveluista. Jos luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä ei pian pysäytetä, riski korvaamattomien luonnon tarjoamien palveluiden menettämiseksi kasvaa koko ajan, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

Eläinperäinen tuotanto vie valtaosan maatalouden pinta-alasta

Suurin syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen on maankäytön muutosten aiheuttama luonnon elinympäristöjen tuhoutuminen. Maankäytön muutosten taustalla ovat ensisijaisesti nykyinen ruuantuotanto ja -kulutus. Esimerkiksi suurin syy metsäkatoon on metsien raivaaminen laidunmaiksi ja rehuntuotantoon.
- Eläinperäinen tuotanto vie valtaosan maatalouden pinta-alasta. Samalla maatalousmaalla voidaan ruokkia suurempi määrä ihmisiä, jos ruokavalinnat ovat kasvipainotteisempia. Tämä vähentäisi metsäkatoa ja säästäisi ekosysteemejä”, Nikula sanoo
Toiseksi tärkein tekijä luonnon monimuotoisuuden romahtamisessa on kasvien ja eläinten liiallinen hyödyntäminen, esimerkiksi ylikalastus.

Ruokasuositukset kehottavat vähentämään punaisen lihan syömistä
Ruuantuotannossa tärkein askel on eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen. WWF Suomi julkaisi EAT-Lancet-tiedejulkaisuun perustuvan ruokasuosituksensa maaliskuussa. Suositusten mukaan ruokavalioiden on muututtava valtaosin kasvisperäiseksi erityisesti varakkaammissa maissa. Punaista lihaa voi syödä korkeintaan kerran viikossa.

Suomalaisten kuluttaman ruuan vaikutukset eivät näy vain kotimaassa, sillä 40 prosenttia suomalaisten elintarvikkeisiin tarvittavasta maa-alasta on maamme rajojen ulkopuolella ja yli 90 prosenttia haitallisista vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen tapahtuu ulkomailla.
- Meidän pitäisi pystyä varmistamaan, että julkisena hankintana valmistettu ruoka ei aiheuta metsäkatoa toisella puolella maapalloa. Muutos ruokavaliossa on mahdollinen. Esimerkiksi Helsingissä on keskusteltu aloitteesta puolittaa lihan ja maitotuotteiden käyttö kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Toivottavasti muut kaupungit ottavat haasteen vastaan ja näyttävät asiassa esimerkkiä, Nikula sanoo.
Raportin tiivistelmän voi ladata vaikka täältä.

Lisätiedot

Jussi Nikula, ohjelmapäällikkö, puh. 040 595 9002, jussi.nikula@wwf.fi
Minttu-Maaria Partanen, viestinnän asiantuntija, puh. 050 349 6371, minttu-maaria.partanen@wwf.fi

2.5.2019

Kinder-punaviinikastike

Pääsiäinen on ohi ja grillikausi alkamassa. Mikä loistava idea onkaan ostaa kaapit täyteen pääsiäismunia alennusmyynneistä ja tehdä grillattaville hyvät soosit. Sillä tämähän on hyvä soosi. Ei ehkä ihan perinteinen, mutten ole minäkään. 




Kinder-punaviinikastike

1 porkkana
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1/4 dl sokeria
öljyä
1/4 dl balsamiviinietikkaa
2 dl (ei täyteläistä) punaviiniä
2 dl vettä + liemikuution osa tai jotain fondia
timjamia
laakerinlehti
suolaa
pippuria
maizenaa ja tilkka vettä

kinder-suklaata patukka

Pöydässä on hieman muutakin kuin kastiketta. Kuskussalaattia, munakoisoparmesaania, muikkuja ja tiäs mitä. Naminami. Lammas on jossain, mää. 

Pilko porkkana ja sipulit. Paahda sokeri sulaksi kattilassa, lisää kasvit ja paahda hetki, lisää loraus öljyä. Lisää myös balsami, punkku, vesi, fondi, timjami ja laakeri. Anna kiehua noin 15 min. Sihtaa ylimääräiset kasvit siivilällä. Mausta. Suurusta maizenalla. Lsää hiljalleen suklaata oman makusi mukaan. Itse käytin patukkaa, mutta yllärimuna on takuulla aivan yhtä käypää. 


Esimerkiksi grillatun lampaan kanssa erinomaista.