20.7.2019

Ahvenen nylkeminen

Sen verran tuli hassuteltua, että päätin heittää YouTubea videopätkällä.


 Usein on tullut ihmeteltyä, mitä pienemmille ahvenille tekisi, tai miten niitä käsittelisi. Nahat pois nylkemällä, siinä on oiva keino. Näin meikä sen tekee.

19.7.2019

Hauki-fenkolihampurilainen


Haukipihvit

500 g haukea fileenä
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua 
½ dl korppujauhoja
kourallinen tilliä  
valkopippuria
suolaa

Vedä hauki kutterilla tai jollain muulla terällä hienoksi massaksi. Malta jauhaa, niin ruodotkin hienontuvat. Sekoita loput ainekset massaan. Paista koepala ja lisää suolaa tai pippuria tarpeen mukaan. Muotoile käsin pihveiksi ja paista reilussa voissa miedolla lämmöllä (3) molemmin puolin kauniin värisiksi. Pihvejä kannattaa valmistaa vähän isompi satsi kerrallaan, loput pakkaseen.


Hampurilaiseen:

Ruisleipää (saa olla pyöreä kuin Reissumies mutta vähän littanampi.
reilusti fenkolia viipaloituna ja paistettuna
punasipulia viipaloituna ja paistettuna
majoneesia (sotke sekaan hieman chilitahnaa)
sinappia
suolakurkkua
tomaattia
salaattia
jugurttia (sotke sekaan hakattua tilliä ja ina sokeria)

Kokoa hamppariksi. Kastikepuolta saa laittaa reilusti, ettei jää kuivaksi. Suolakurkku on ehdoton. Voitelin alapuolen kevyesti kotisinapilla. 

12.7.2019

Kurkumalla maustetut kukkakaalit ja porkkanat sekä tahinikastike












Kurkumalla maustetut kukkakaalit ja porkkanat sekä tahinikastike
1 kukkakaali 2 porkkanaa2 valkosipulinkynttä1 chilipalko2 rkl sitruunan mehua öljyä paistamiseenkurkumaasuolaa ja pippuria1 dl paloiteltuja cashewpähkinöitäpersiljaa
Pilko kukkakaali pieniksi nupuiksi. Halkaise porkkanat pitkittäissuunnassa ja esikeitä muutama minuutti. Pilko valkosipuli ja chili. Paista kasviksia lempeällä pannulla niin kauan, että ne kypsyvät. Purista päälle sitruunan mehua ja mausta runsaalla kurkumalla, suolalla ja pippurilla. Annoksen päälle sopii kivasti persilja. 
2 dl jugurttia0,25 dl tahinia0,5 rkl sitruunamehuasuolaa(sokeria)
Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen. 
Juomasuositus: Mikäli päätit tehdä hieman väkevämmällä chilillä mehustetun kattauksen, valitse juomaksi jokin saksalainen makeahko valkoviini. Muuten esim. italialainen Corte Giara Soave on oiva valinta.  



10.7.2019

Sangolliset mustikoita ovat työn takana, puolukkasadosta tulee hyvää

Mustikkasadosta on kukka- ja raakilehavaintojen perusteella tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla heikko. Etelä- ja Keski-Suomessa mustikka kypsyy laajemmilla alueilla kerättäväksi heinäkuun puolesta välistä alkaen. Puolukan satonäkymät ovat hyvät.
Mustikan kukkien määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi neljässä havaintometsässä viidestä. Mustikan pölytys onnistui kuitenkin paremmin kuin ensimmäisten havaintojen perusteella arvioitiin, keskimäärin 60 prosenttia mustikan kukista on päätynyt raakileeksi.

- Vaikka mustikan pölytys onnistuikin kohtuullisesti, kukkien vähäisen määrän takia raakojen mustikoiden määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi kolmessa havaintometsässä neljästä. Näiden havaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla sitä heikompi, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Puolukka marjastuskesän valopilkkuna

Puolukan pääkukinta eteläisessä Suomessa on päättynyt, pohjoisemmilla alueilla puolukka kukkii edelleen. Tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa kukkia on ollut keskimääräisesti tai sitä runsaammin kolmessa havaintometsässä neljästä. Sadosta on havaintojen perusteella tulossa hyvä, mikäli kukinnan aikaiset sääolot ovat pölytykselle suosiolliset.
Mansikkakausi on menossa parhaimmillaan ja ainakin Turun torilla myytiin eilen Honey-lajiketta 2€/litra. Sen verran sitä oli pukannut, että viljelijä oli ihmeissään marjojen määrässä. 
Villivadelmia kurkin eilen, kun kävin pyöräilemässä. Kovin ovat raakoja vielä. 
Luken ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu vuonna 2019. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä osoitteesta.

6.7.2019

Paahdetut munakoisot

 Paahdetut munakoisot
2 pientä munakoisoa
suolaa
öljyä
valkosipulinkynsi
saksanpähkinärouhetta
1 rasia kirsikkatomaatteja
mozzarellaa
tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria
Leikkaa munakoisot pitkittäin puoliksi ja tee leikkuupinnoille pienet noin sentin syvyiset viillot. Älä viillä kuoreen asti. Lisää pannulle öljyä ja valkosipunkinkynsi pariksi siivuksi vedettynä. Paista munakoisoja leikkuupinta alaspäin n. 5 minuuttia. 
Halkaise kirsikkatomaatit ja hakkaa persilja. Laita munakoisot uunivuokaan, päälle suolaa ja pippuria, persiljaa, rouhetta, mozzarellaa ja kirsikkatomaatteja. Paista 190 asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes munakoiso on täysin kypsä ja juusto mukavasti ruskistunut. 
Tarjoa sitruunavoissa paistettujen varhaisperunoiden ja maustamattoman jugun kanssa.
Alkuperäisessä reseptissä munakoiso on itketetty, eli siitä on suolattu karvaus pois. En pidä sitä kuitenkaan tarpeellisena. Korvasin myös pinjansiemenet saksanpähkinärouheella ja basilikan persiljalla. Niitä nyt vaan sattui olemaan. 

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Cisa Drinks Oy:n kanssa.