10.7.2019

Sangolliset mustikoita ovat työn takana, puolukkasadosta tulee hyvää

Mustikkasadosta on kukka- ja raakilehavaintojen perusteella tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla heikko. Etelä- ja Keski-Suomessa mustikka kypsyy laajemmilla alueilla kerättäväksi heinäkuun puolesta välistä alkaen. Puolukan satonäkymät ovat hyvät.
Mustikan kukkien määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi neljässä havaintometsässä viidestä. Mustikan pölytys onnistui kuitenkin paremmin kuin ensimmäisten havaintojen perusteella arvioitiin, keskimäärin 60 prosenttia mustikan kukista on päätynyt raakileeksi.

- Vaikka mustikan pölytys onnistuikin kohtuullisesti, kukkien vähäisen määrän takia raakojen mustikoiden määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi kolmessa havaintometsässä neljästä. Näiden havaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla sitä heikompi, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Puolukka marjastuskesän valopilkkuna

Puolukan pääkukinta eteläisessä Suomessa on päättynyt, pohjoisemmilla alueilla puolukka kukkii edelleen. Tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa kukkia on ollut keskimääräisesti tai sitä runsaammin kolmessa havaintometsässä neljästä. Sadosta on havaintojen perusteella tulossa hyvä, mikäli kukinnan aikaiset sääolot ovat pölytykselle suosiolliset.
Mansikkakausi on menossa parhaimmillaan ja ainakin Turun torilla myytiin eilen Honey-lajiketta 2€/litra. Sen verran sitä oli pukannut, että viljelijä oli ihmeissään marjojen määrässä. 
Villivadelmia kurkin eilen, kun kävin pyöräilemässä. Kovin ovat raakoja vielä. 
Luken ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu vuonna 2019. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä osoitteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti