Ystäväni kysyi, haluaisinko vähän maa-artisokkia, hän sai jostain ison
pussillisen. Miksen haluaisi, maa-artisokat ovat herkkua. Olin varautunut noin
kiloon, mutta minulle kulkeutui ehkä noin kymmenen kilon pussillinen. Päätin säilöä
suurimman osan pakkaseen soseena.
Toimi siis näin: keitä mukulat kuorineen, vedä kuoreen
viilto, puristele sisusta ulos, pakasta.
Seuraavaan ruokaan olisi kuitenkin hyyä kuoria
maa-artisokat. Voi olla vähän ärsyttävää hommaa varsinkin, jos joka puolelta
rönsyilee pikku pallukoita. Älä anna sen kuitenkaan masentaa: tämä keitto on vähintäänkin
lähes parasta, mitä olet suuhusi laittanut.
Paahdettu valkosipuli-maa-artisokkakeitto (5 alkuruoka-annosta)
1 valkosipuli (siis kokonainen, ei kynsi)
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
0,5 kg maa-artisokkia
0,8 dl vettä
1,5 kanaliemikuutiota
3 dl kuohukermaa
maizenaa
timjamia
suolaa
mustapippuria
80 g voita
1 dl kuohukermaa
silputtua basilikaa
Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa keskeltä halki, pirskauta pintaan hiukan öljyä ja paahda uunissa folioon käärittynä 200 asteessa 15–20 minuuttia. Pilko sipuli ja kuullota sitä kattilassa öjyssä. Lisää kattilaan vettä, kuoritut ja paloitellut maa-artisokat, kanaliemikuutiot, purista kuoristaan myös paahdetut valkosipulit. Keitä kypsiksi, lisää kerma ja aja sauvalla tasaiseksi. Kiehauta, suurusta hiukan maizenalla ja kiehauta taas. Lisää timjami, suola, mustapippuri ja kunnon köntti voita. Saa laittaa enemmänkin, jos uskaltaa.
Vatkaa loppukerma kohtuullisen kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen silputtua tuoretta basilikaa. Laita annoksen päälle lusikalla pieni knölli tätä ihanasti keittoon sulavaa vaahtoa. Liho muutama kilo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti