13.12.2013

Mangaanin puutos - mikä ihana tekosyy aamupalapannareille ja vaahterasiirapille

Kyllä - vaahterasiirappi sisältää hyvän satsin mangaania, jota elimistö käyttää entsyymien aktivaattorina mm. energia-, valkuaisaine- ja kolesteroliaineenvaihdunnassa. Mangaanin puutostiloja harvoin havaitaan, sillä elimistön mangaanipitoisuuden säätely on hyvin tarkkaa. Jos kuitenkin esiintyy pahoinvointia, oksentelua, ihon halkeilua, korkeaa verensokeria, matalaa kolesterolia tai/ja huimausta, on puutostila mahdollinen.

Aivan - amerikkalaiset aamupalapannarit, banaania ja vaahterasiirappia. Voiko päivä enää paremmin alkaa.

Siispä - haarukassa mangaanin yliannostus ja läjä pannareita. Keskimääräinen päivittäissaanti ruuasta n. 2-3 milligrammaa ja tuon kun kertoo kymmenellä, niin eiköhän se siitä. Tavoitteena vaahterasiirapin kautta saavutettavissa oleva mangaanihulluus, jonka oireina hallusinaatiot, väkivaltainen käyttäytyminen, ärtyneisyys ja omni(lue: im-)potenssifantasiat. 

Tämä todella simppeli ohje on napattu joskus Me Naiset -lehden verkkosivuilta. Ehkä jotain määriä on hieman muuteltukin, yritin löytää alkuperäisen, mutta ei. Ohje on varsin hyväksi todettu, eikä muita enää suoda, kuulu, saa, pidä, suvaita, käyttää. Aamupalapannari on nimenä sinänsä harhaanjohtava, että kyse on vaan paksummista pikkuplätyistä. Amerikkalaiset aamupalapannarit (tarjoa banaaniviipaleiden ja vaahterasiirapin kanssa)

3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl voisulaa
2,75 dl maitoa
1 kananmuna

Sekoita neljä ensimmäistä keskenään ja sekoita kolme viimeistä keskenään. Yhdistä. Annostele pannulle n. 3 kpl kerrallaan (esim. kauhalla) ja paista miedolla keskilämmöllä molemmin puoli kullanruskeiksi. Älä laita liikaa taikinaa, sillä massa ei jaksa tällöin kypsyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti