13.2.2017

Japanilainen kikhernenuudelisalaatti

Vaihtoehtoisten pastojen sarja jatkuu. Tällä kertaa käsittelyssä Palmuston kikherneistä valmistetut nuudelipastat, makuina natural, curry ja chili. Rakenne on mukava, joskus kikherneistä tehdyt pastat ovat hieman liian raskaita. Mutta erityisesti ohuisiin nuudeleihin kikherne näyttää taipuvan varsin kivasti. Pisteet myös siitä, että pastat maistuivat siltä miltä pitikin maistua. Chilinen nuudeli oli tosiaan chilistä ja aiheutti mukavan potkun. Alla olevaan reseptiin en edes lisännyt väkevyyttä, vaikka normaalisti siihen chiliä laitankin.




Japanilainen kikhernenuudelisalaatti (2 pääruoka-annosta)

Marinadi:

3 rkl miriniä
1 rkl rypsiöljyä
puolikkaan limen mehu
0,5 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl Yutaka-yakinikukastiketta
0,5 rkl hunajaa

200 g kikhernenuudeleita Chili (Palmusto)
soijapullia (tai soijasuikaleita)

Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Sekoita marinadin ainekset ja kääntele nuudelit ja soijat marinadin joukkoon. Anna marinoitua pari tuntia, käy kerran pöyhimässä.

puolikas punasipuli pilkottuna
porkkana pitkittäin veisteltynä juustohöylällä
härkäpapuja
kuivattua wakamea (turvota vedessä)
kuivattuja suppilovahveroita (turvota vedessä)
puolikkaan limen mehu


Kirjoitus tehty yhteistyössä Palmuston kanssa.

11.2.2017

Basilika-valkosipulimarinoitua appelsiinibroileria

Appelsiini on juuri nyt lähes herkullisempaa kuin jäätelö kesähelteillä. Jotta helteistä pääsisi edes vähän nauttimaan, sukelletaan Välimeren makuihin appelsiinibroiskun kanssa. Broiskujen marinointikaan ei ole välttämätöntä, voi ostaa ihan maustamattomia ja herkistää hieman suolalla ja pippurilla. Siinä tapauksessa soosiin voi laittaa valkosipulia ja basilikaa. Tämä on hyvää. 


Basilika-valkosipulimarinoitua appelsiinibroileria

4 broiskufileetä
1 keltasipuli
1 paprika
oliiveja
2 appelsiinia
500 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
oreganoa
suolaa ja mustapippuria
rosmariinia

Marinadi: 

1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä pilkottuina
kourallinen basilikaa silputtuna
0,5 rkl omenaviinitetikkaa
suolaa ja pippuria


Laita broiskufileet pussiin, sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada päälle. Kääntele. Anna marinoitua vähintään tunti. Paista broiskuista pinnat kiinni paistinpannulla. Siirrä kevyesti öljyttyyn uunivuokaan.

Freesaa pilkottuja sipuleita ja paprikoita hetki pannulla. Heitä broiskujen seuraksi uunivuokaan ja raasta sekaan myös huolellisesti pestyä kuoren keltaista osaa. Purista kattilaan yhden appelsiinin mehu. Sekoita joukkoon tomaattimurska, pyree, oregano, suola, pippuri ja rosmariinia. (Jos sinulla on tuoretta rosmariinia, näyttävämmän näköisen saat, kun laitat oksia appelsiiniviipaleiden päälle.) Kiehauta, tarkista maku ja kaada broiskufileiden päälle. Kippaa joukkoon haluamasi määrä oliiveja ja viipaloi vielä appelsiinit. Paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa täysjyväriisin kanssa. 


9.2.2017

10 minuutin sardiini-appelsiinipasta

Aloitin vaihtoehtoisia pastoja käsittelevän sarjani kikhernepastoilla. Jatketaan niillä. Jostain syystä Pirkanmaa tuntuu olevan Suomen kikhernepastojen luvattu maakunta. Juttusarjahan alkoi lempääläläisellä Tervensillä ja nyt siirrymme nokialaiseen Palmustoon. On aivan mahtavaa, että Suomessa on enemmän kuin yksi kikhernepastojen valmistaja. Vaikka kikherneitä ei Suomessa kasvatetakaan, kotimaisuusaste on silti ihan mukava.

Palmusto on ruokayrityksenä nuori (2015), mutta kikhernepastan kovan kysynnän vuoksi toimintaa on jo laajennettu ja muutettu suurempiin tuotantotiloihin. Tuotevalikoimiin kuuluvat peruspastan lisäksi erimakuiset nuudelit: chili ja curry. Maut eivät hyökkää, vaan tulevat juuri sopivasti esiin. Peruspasta valmistuu 5-7 minuutissa, nuudelit 3-4 minuutissa. 

Tagliatellen paksuinen mutta lyhyempi peruspasta (Naturel) toimii oikein mukavasti juuri tässä reseptissä. Ja nythän on appelsiinilla sesonkiaika, sitä ehdottomasti mukaan. Appelsiini raikastaa mukavasti suolaisia oliiveja ja sardiineja. Pastahan on siitä mukava ruoka, että hienon ja jopa juhlavan peruspastan saa valmistettua hyvinkin nopeasti. Tämä valmistuu oikeasti 7 minuutissa, mutta annetaan mahdollisuus maistella samalla kokkiviiniä. Sanotaan siis 10 minuutin pasta. 


10 minuutin sardiini-appelsiinipasta (2 annosta)

1 pss kikhernepastaa Naturel (Palmusto)
½ dl oliiviöljyä
½ keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
10 oliivia
1 prk sardiineja öljyssä
½ appelsiinin mehu
suolaa
mustapippuria
parmesaania

Keitä pasta ohjeen mukaan. Pilko keltasipuli ja freesaa oliiviöljyssä hetki, lisää pilkotut valkosipulinkynnet. Puolita oliivit ja heitä sardiinien kanssa pannulle. Purista mukaan puolikkaan appelsiininn mehu ja raasta hieman kuorta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääntele lopuksi mukaan pasta, rouhaise vielä pari pyöritystä mustapippuria ja raasta päälle parmesaania. 



Kirjoitus on tehty yhteistyössä Palmusto Foods Oy:n kanssa.

7.2.2017

Parhaat blinit - vaatimattomasti


Sain tänään anoppini valmistamia ihania blinejä. Tykkään paksuista versioista, jotka ovat rapeita päältä ja kuohkeita sisältä. Nämä olivat juuri sellaisia, täydellisiä. Karjalasta kotoisin oleva ystäväni kääntyisi tsasounassaan, jos kuulisi, että söimme epäortodoksisesti. Hänelle oikeat blinit ovat aina littanoita lettuja. Blinien kyytipoikana oli smetanaa, mätiä, sienisalaattia, punasipulia, suolakurkkua, katkarapukaviaaria, savusilakoita ja hunajaa. Voi pojat.


Perinteisestihän blineissä käytetään tattarijauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Alla oleva ohje ei ole gluteeniton, siinä on käytetty myös vehnäjauhoja. Mikäli haluat tehdä myös keliaakikolle sopivia blinejä, voi tässä reseptissä helposti korvata vehnäjauhot kokonaan tattarijauhoilla. Huomaa myös vodka, monet vodkat valmistetaan viljoista. (EDIT 9.2. Kirkkaat viinat sopivat myös keliaakikoille, kiitos tarkkaavaiselle lukijalleni) 

Tattari mielletään yleensä viljaksi, mutta se on oikeastaan lähempänä raparperia. Hieman vehnäjauhoa tummempana jauhona sitä kutsutaa Ranskassa nimellä blé noir eli musta vilja. Tiedättehän, juuri siksi myös makkaraa kutsutaan yleensä nimellä blé tai blöö, viljajauhojahan suomalaisten suosikit poprilli ja atrilli eniten sisältävät.  

Koska anopilla on riimit ja sanansiveltimet suonissaan, nimesimme blinit hänen näköisikseen. 


Runoilijan blinit (10 kappaletta)

0,5 l täysmaitoa
20 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
300 g tattarijauhoja (Risenta) 
200 g vehnäjauhoja
3 kananmuna
50 g sulatettua voita
2 prk kermaviiliä
2 rkl vodkaa


Kädenlämpöinen maito, suola, sokeri ja hiiva sekoitetaan keskenään. Lisätään jauhot ja kermaviili ja annetaan seisoa kolme tuntia. Lisätään keltuaiset, voisula ja vodka. Seisotetaan yön yli. Lisätään kermaviili ja vaahdotetut valkuaiset. Paistetaan keskilämpimällä pannulla kirkastetussa voissa molemmin puolin. Kääntämisen jälkeen valellaan pintaa voilla ja valutetaan sitä vielä reunoillekin. Voita pitää kulua paljon paiston aikana.

Juomaksi kokki kehottaa valitsemaan olutta tai samppanjaa.



4.2.2017

Herkkulihapullat - Polkkapossun poika bloggaa

Hei. Olen Eemeli 8v, Polkkapossun poika. Tehtiin iskän kanssa parhaita lihapullia. Tämä on eka ruokakirjoitukseni. 



Eemelin ja iskän herkkulihapullat


800 g jauhelihaa
½ kermaviili
5 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
1 Sysmän sipulikeittopussi
1 rkl sinappia
oreganoa

Sekoita korppujauhot kermaviiliin. Anna turvota 5 min. Sekoita jauhelihan joukkoon muna, sipulikeittopussi, sinappi ja oregano. Lisää kermaviili ja sekoita hyvin. Muotoile pulliksi. Paista 225 asteessa n. 15 min.