30.5.2016

Ruokalista

Näin bloggaaja syö tällä viikolla. Arkista.

25.5.2016

Raparperichutney

Grilliruokien kanssa maistuu raikkaat kastikkeet, tahnat ja villit sötkötykset. Kirpeä raparperichutney, jota on makeutettu kookossokerilla ja potkaistu etikalla, on juuri tällainen ihanan pehmeä läppäys poskelle, jota ei voi olla huomioimatta.


Raparperichutney 

1 l raparperia pilkottuna
1,5 dl kookossokeria
2 dl hillomarmeladisokeria
1/3 dl väkiviinaetikkaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1,5 tl garam masalaa
1 punainen chili pilkottuna
1 keltainen chili pilkottuna
½ punasipuli pilkottuna
1 valkosipulinkynsi pilkottuna

Laita mortteliin fenkolinsiemenet, garam masala ja chilit. Survo nuijalla hetki. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keittele 10 minuuttia hiljaa kiehuillen. Anna jäähtyä hetki ja lataa kuumennettuihin lasipurkkeihin.



24.5.2016

Nokkos-vuohenputkicannelonit


Eilen metsästämässä villivihanneksia. Tulos oikein hyvä ja varsinkin herkullinen.


 
Nokkos-vuohenputkicannelonit (nokkosen ja vuohenputket voi korvata myös pinaatilla)


Täyte:

iso kourallinen ryöpättyjä nokkosia ja vuohenputkia
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
suolaa
pippuria
hyppysellinen muskottipähkinää
250 g ricottaa
50 g parmesaania raastettuna

Sekoita ainekset kulhossa. Täytä pastaputket lusikalla tai pursottimella.



Tomaattikastike:

200 g tomaattimurskaa
0,5 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
sokeria
suolaa
pippuria
basilikanlehtiä
Lämmitä tomaattimurska kasarissa, lisää valkoviini ja oliiviöljy. Kuori valkosipulinkynsi ja heitä sekaan. Anna muhia 15 minuuttia. Tasoita tomaatin happamuutta sokerilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Revi vielä joukkkoon puoli kourallista basilikanlehtiä.


Mozzarellakastike

3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
suolaa
80 g mozzarellaa

Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehua  hiljalleen miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä ja pippurilla. Sulata joukkoon mozzarella.

Voitele uunivuoka. Peitä pohja ohuesti pienellä lorauksella tomaattikastiketta ja valkokastiketta. Kokoa vuokaan täytetyt pastaputket vierekkäin. Kaada päälle loput tomaattikastikkeesta ja valkokastikkeesta. Paista 180 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Kyytipojaksi sopii joku raikas salaatti, vaikkapa...

Feta-retiisisalaatti 

jotain vihreää salaattia
retiiisiä
fetaa
kurkkua
persiljaa
kevätsipulia
tomaattia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä




20.5.2016

Martat keräävät ruokamuistoja

Sain sen verran kiinnostavan tiedotteen, että päätin jakaa Polkkapossussa. Kaikki mukaan. Kuvassa mukava muisto mökkirannasta vohveleiden, jäätelön ja raparperihillon kanssa. 


Marttaliitto ry

Marttaliiton, S-ryhmän ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä toteuttama Ruokakalevala.fi-nettipalvelu ja sen keräämistä tarinoista syntyvä Ruoka-Kalevala-kirja kokoavat yhteen suomalaisten ruokamuistoja ja -kokemuksia.

Operaation tavoite on kerätä yhteen 100 000 suomalaisten ruokamuistoa ja -kokemusta. S-ryhmä vastaa ruokamuistojen ja tarinoiden keräämisestä: keräys tapahtuu tänään avattavan Ruokakalevala.fi-nettipalvelun avulla. Ruokakalevala.fissä jokainen käyttäjä voi jakaa omia ruokatarinoitaan ja nähdä muiden tarinoita. Lisäksi palvelu kokoaa yhteen #ruokakalevala- ja #suomiruoka-tunnisteella varustettuja kuvia, twiittejä ja postauksia.

- S-ryhmä on Suomen suurin ruokatoimija ja suomalaisten ihmisten omistama kuluttajaosuuskunta. Yksi tehtävistämme on edistää avointa ruokakeskustelua ja lisätä suomalaisen ruoan arvostusta. Siksi lähdemme kokoamaan suomalaisen ruokakulttuurin tarinaa, linjaa SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

- Suomi sijaitsee idän ja lännen välissä, ja olemme erilaisten ruokakulttuurien tiivistymä. Meillä on monipuolinen ja ruokasuvaitsevainen kulttuuri. Ja siellä, missä on ruokaa, syntyy muistoja. Haluamme kutsua suomalaiset saman pöydän ääreen jakamaan ruokamuistonsa, summaa hankkeesta SOK:n osalta vetovastuussa oleva kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

SKS on kustantanut Elias Lönnrotin kokoamat Kalevalat, ensimmäisen version vuonna 1835. SKS vastaa myös vuonna 2017 kirjana ilmestyvän Ruoka-Kalevalan sisältötyöstä ja toimii sen kustantajana. Kalevalakin kerättiin kansan parista kertomus kerrallaan ja nyt kerätään ruokamuistoja tarina kerrallaan, nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen. Ruoka-Kalevalan ilmestyttyä SKS tallentaa keräyksen annin arkistoonsa tulevien tutkijapolvien käyttöön.

- Ruoka-Kalevala on tarina suomalaisista. Sen tavoite on synnyttää tässä ajassa kokonaisvaltainen kuva siitä, mitä kaikkea suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, toteaa SKS:n kustannusjohtaja Tero Norkola.

Marttaliitto hyödyntää omia kanaviaan ja aktiivista jäsenistöään ruokatarinoiden keräämisessä.

- Elämme sormi suomalaisen ruokakulttuurin valtimolla. On hienoa, että nyt pystymme yhdessä kokoamaan yhtenäisen tarinan suomalaisten ruokakokemuksista, sanoo Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Ruokakalevala.fi:n konseptoinnista ja toteutuksesta vastaa luova teknologiayritys Reaktor. Tulevina kuukausina palvelu tulee samaan uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia käyttäjien toiveiden ja käyttödatan perusteella. Ruokakalevala.fi:n tavoitteena on löytää suomalaisenruokakulttuurin moninaisuus tarinoiden kautta ja tehdä se näkyväksi.

Ruokakalevala.fihin kerätään ruokatarinoita myös videomuodossa. Toimittaja Kari Lumikero lähtee Video-Lönnrotina kiertämään Suomea ja tallentamaan suomalaisten muistoja elävän kuvan keinoin.

Mitä on suomalainen ruokakulttuuri? Miten se on kehittynyt, miten se elää ja muuttuu? Uudet perunat ja silli. Vihersmoothie. Ruisleipä. Iskender. Karjalanpaisti. Sushi. Kirnupiimä. Välipalarahka.

19.5.2016

Raparperi-idea x 6

Ou mama ja maman pojat! Raparperi, meitsin lempparivihannes. Koko kevään olen käynyt tuskailemassa, koska pienet punaiset pallukat nousevat maasta. Ihana kirpeys on jälleen läsnä. Läsnäolon huomaa myös sähköpostistani: raparperireseptejä kaivataan. Poimin muutaman tähän.

1. Raparperi-nektariinisalsa

Aivan mahtavaa yhdistettynä nokkosfalafelien, tsatsikin, pitan ja riisin kanssa.

raparperia
nektariinia
punasipulia
chiliä
korianteria
limeä
sokeria

Pilko raparperi ja freesaa hetki pannulla, pitää jäädä napakaksi. Ripottele päälle hieman sokeria. Pilko nektariini ja punasipuli ja silppua korianteri. Sekoita kaikki, purista vielä limen mehua joukkoon ja sekoita taas.


2. Raparperi-mansikkapiirakka

Pohja: 
2 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
3 dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1 dl sulaa voita
1 kananmuna
3 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kosteat aineet keskenään, sen jälkeen sekä kuivat että kosteat keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille.

Täyte: 
1 l pilkottua raparperia
4 dl pilkottuja mansikoita
1 rkl kookossokeria
0,5 tl kanelia

Pilko raparperit, heitä niihin sokeri ja kaneli, pyörittele vähän ja anna mehustua 30 minuuttia. Sekoita mansikat joukkoon. Kippaa raparperi-mansikkasatsi taikinan päälle.

Sokerimurut: 
0,5 dl (50g) voita
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

Nypi ainekset muruiksi ja heittele satunnaisesti piirakan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuttia. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä, joten yritä edes malttaaa jättää yksi pala sinne asti. Jos et malta, ota edes kyytipojaksi vaniljajätskiä. 

3. Raparperisuplais 

3-4 vartta raparperia
sitruunamehua
kanelia
3/4 dl sokeria
2½ dl kaurahiutaleita
100 g oivariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
Viipaloi raparperit. Heitä ne pieneen pussiin ja lorauta perään inalirahdus sitruunamehua, kunnon ripaus kanelia ja vajaa desi sokeria. Hölskyttele pussia ja anna mehustua hetki. Valmista sillä aikaa murupäällys. Mittaa kippoon kaurat, oivariini (älä sulata), sokeri ja vehnäjauhot. Nypi murukönteiksi. Voitele kevyesti pyöreä piirakkavuoka ja kaada raparperit pohjalle. Viskaa murupläjäys tasaisesti päälle ja rankaise vielä muutamalla oivariininokareella. Paista 200  asteisessa uunissa puolisen tuntia. Armahda jätskin kanssa.

4. Valkosuklaa-raparperi-mansikka-ricottajuustokakku

Pohja:
200 g suklaakeksejä
80 voita

Täyte:
1 3/4 dl kermaa
260 g Panda-valkosuklaata
500 g ricottajuustoa
1 dl sokeria
3 kananmunaa
muutama tippa vaniljaesanssia

4 dl raparperia kuutioina
2 dl mansikoita
1/2 dl vettä
3/4 dl sokeria

Valmista pohja: Sulata hieman voita ja sekoita murskatut suklaakeksit sekaan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele seos vuoan pohjalle.

Sulata seuraavaksi suklaa. Kaada vesihauteeseen kerma ja lisää suklaa sinne vähitellen hämmennellen. Tee lopputäyte. Sekoita ricottajuusto ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan sekoittaen. Tipauta joukkoon vaniljaesanssi. Yhdistä sulatettu suklaa loppuun täyteainekseen ja sekoita.

Valmista mansikka-raparperimössö. Yhdistä raparperi, mansikat, sokeri ja vesi kattilassa ja keitä niin kauan, että menee sopivasti mössöksi.

Kaada pohjan päälle puolet täytteestä. Runttaa sekaan puolet mansikka-raparperimössöstä. Kaada sitten mukaan lopputäyte ja taas puolet viivoina täytteeseen. Vedä veitsenkärjellä viivojen läpi, niin saat kakkuusi kivan kuvion.

Paista 170-asteisen uunin alaosassa noin tunti. Jäähdytä kunnolla kylmäksi ennen kuin alat edes uneksia kakun ottamisesta pois vuoasta. Maista mielellään vasta seuraavana päivänä, kun täyte on kunnolla tasoittunut. Parasta kolmen päivän päästä.

Tarjoa mansikkakastikkeen kanssa: mansikoita, tippa vettä ja sokeria. Keitä, aja sauvalla tasaiseksi ja jäähdytä. (kuvassa on oikeasti valkosuklaa-vadelma-ricottajuustokakku)


5. Raparperi-mansikkakeittomehujää

raparperi-mansikkakeittoa 
tai vaihtoehtoisesti raparperia, mansikoita, vettä, sokeria ja perunajauhoja -> keitto
jäädytystikkuja
pakkasta
aurinkoa

6. Raparperi-siiderikastike vaalealle kalalle

4 dl raparperia pilkottuna
1 dl siideriä
1,5 dl kalalientä
2 dl kermaa
1 rkl fariinisokeria
150 g voita
mieleisiäsi tuoreyrttejä

Laita voita lukuun ottamatta kaikki kattilaan ja anna kiehuilla 10 minuuttia. Lisää voi nokareina ja poraa sauvalla tasaiseksi. Määrät ovat hyvin suuntaa-antavia, luultavasti tarvit lisää fariinisokeria. Meikäläinen pitää kirpeästä.


13.5.2016

Moussaka - munakoisosesonki nyt!

Moussakan on pakko olla Olympuksen jumalien lahja kuolevaisille. Ei sinänsä, pastitsiot, saganakit, stifadot, taramasalatat, spanakopitat, tsatsikit ja koko muu eteläisen Balkanin kulinaarirypäs saa possun herkistymään. Kreikka on eittämättä suuri osa ruokasielunmaisemaani.

Perinteinen moussaka valmistetaan lampaanlihasta, mutta tässä käytetään soijarouhetta, johon olen paljonkin tykästynyt viime aikoina. Moussakassa tärkeintä on maustaa kastikkeet hyvin. Valkokastiketta laitetaan päälle runsas kerros ja koostumus säädetään oikeaksi sopivalla määrällä juustoa ja keltuaisia. Juustoksi kelpaa parmesaani tai kefalotyri, mutta mozzarellaakin voi aivan hyvin käyttää. Varsinkin kefalotyria on ollut hieman haastavaa saada Turun kokoisesta onnelasta. Soijarouhe sopii mainiosti lampaanjauhelihan tilalle. Väittäisinpä, ettei moni edes huomaisi eroa olettaen, että tomaattikastike on hyvin maustettu. 


 Moussaka (lakto-ovo-vegetaarinen)

2 pientä munakoisoa
4 perunaa

Leikkaa munakoisot pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kuori perunat, viipaloi pitkittäissuunnassa ja keitä 10 minuuttia.
Valmista tomaattikastike ja valkokastike. Lirauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä, sen päälle hiukan soijakastiketta, sitten munakoisoviipaleita, soijakastiketta, perunaviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, valkokastiketta. Paista 175 asteisessa uunissa vajaa tunti. Kun päälle on tullut kauniin ruskea pinta, peitä foliolla. 


Soijarouhe-tomaattikastike

oliiviöljyä
4 dl tummaa soijarouhetta (VegeSun)
3 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
1 keltasipuli 
4 valkosipulinkynttä 
400 tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria
kanelia
persiljaa
basilikaa
sokeria
Lisää pannulle öljyä, perään soijarouhe, ja pyörittele siinä. Lisää kasvisliemi ja soijakastike. Kun liemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pilkotut sipulit ja freesaa pikaisesti. Kaada joukkoon tomaattimurska ja viini ja hauduttele hetki. Mausta suolalla ja pippurilla ja vielä ripauksella kanelia. Lisää hakatut persiljat ja basilikat ja poista kirpeyttä haluamallasi määrällä sokeria.

Béchamel eli valkokastike (jatkettu mozzarellalla ja keltuaisilla)

3,5 rkl voita
3,5 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
100 g mozzarellaa
2 keltuaista
suolaa

Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehua  hiljalleen miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä ja pippurilla. Sulata joukkoon mozzarella ja anna hieman jäähtyä ennen keltuaisten lisäämistä. Sekoita keltuainen vahvasti sekoittaen joukkoon ja varo, ettei mene kokkeliksi.  

VegeSunilla on soijarouheen ohella muitakin mielenkiintoisia tuotteita. Esimerkiksi viilin päälle tai mysliin sopii mukavasti soijapapuhiutaleet, jotka ovat käyttövalmiita kypsentämättöminä. Menevät ihan nopeina snäkkeinäkin. Uutuustuote on herneproteiinirouhe, jota voi käyttää esimerkiksi murekkeisiin tai pyöryköihin. Erityisen hyvin se sopii mielestäni kaalipataan, johon olen sitä jo useamman kerran laittanutkin.

VegeSunin tuotteille luonnollisuus on ehdoton vaatimus, kaikki tuotteet ovat geenimuuntelemattomia, ja luomutuotettuja raaka-aineita käytetään niissä määrin kuin niitä on saatavilla; toistaiseksi kahdessa soijatuotteessa. Kaikki tuotteissa käytetty soija kasvatetaan Euroopassa: luomutuotteet Etelä-Ranskassa ja soijapapuhiutaleet Itävallassa. Yrityksen ideologiana on tuoda kestävään kehitykseen perustuvia terveellisiä kasviproteiinivaihtoehtoja vastapainoksi ylettömälle lihankulutukselle.


 Kirjoitus on tehty yhteistyössä VegeSunin kanssa.

5.5.2016

Mistä rautaa rakastajalle?

Lihansyöjät ovat jälleen kovin huolissaan kasvissyöjien rautavarastoista. Ei hätää: tutkimuksissa on todettu, että kasvissyöjät saavat vähintään yhtä paljon rautaa kuin lihansyöjät, eikä anemiaakaan esiinny yhtään enempää. Totutusti liha on toki suurin raudan lähde, mutta helppo sitä on saada myös kasvikunnan tuotteista.

Rauta edistää hapen kulkeutumista kudoksiin, kaksi kolmasosaa elimistön raudasta on hemoglobiinissa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ihminen tarvitsee rautaa 9-15 mg vuorokaudessa riippuen sukupuolesta ja iästä. Esimerkiksi kuukautisten vuoksi naisten raudan tarve on suurempi teini-iästä vaihdevuosiin saakka.

Muutama juttu pitää huomioida, jos haluaa tarkemmin miettiä rautailuaan:
  1. Huolehdi, että saat runsaasti C-vitamiinia. Enempi askorbiinihappoa on parempi raudan imeytymisen kannalta. 
  2. Tässä suhteessa kannattaa vältellä maitotuotteita, kananmunaa ja tanniineja. Ruuan jälkeen kuppi maitokahvia tai runsastanniinista punaviiniä saattaa hukata yli puolet imeytymismahdollisesta raudasta. Imeytymismahdollinen, voi hyvä luoja.  
  3. Jos haluat ottaa irti kaiken hyödyn valurautapannustasi, paista siinä jotain todella runsaasti C-vitamiinia sisältävää ainesta ja nakkaa nassuun. Kyllä.Älä syö pannua.
  4. Oma hemoglobiini on n. 170. Lääkäri vihjaili, että voisi olla aika luovuttaa verta. Mitä sekin tietää?! Huippupingispelaajilla on yleensä korkeat hemoarvot.

Mutta mistä kasvikunnan tuotteista rautaa saa helpoiten?

Kurpitsansiemenet. Yleensäkin siemenet ja pähkinät ovat hyviä raudan lähteitä, mutta erityisesti kurpitsansiemeniä kannattaa popsia orastavaan anemiaan. 100 grammassa kurpitsansiemeniä on 15 mg rautaa eli siis vähintäänkin koko päivän tarve. Sanonta "syö kuin lintu" ei suinkaan tarkoita pieniruokaisuutta vaan sitä, että heikon hemoglobiininsa vuoksi linnuille annetaan talviruokintana juuri kurpitsansiemeniä. En kuitenkaan käyttäisi edellistä virkettä lähteenä.

Merilevä. Helpoiten ja helpoiten. Merilevä ei ole välttämättä edes hyvää, eikä se ole ihan suosikkini, mutta onhan sitä joskus johonkin salaattiin tullut uitettua. Raudan lisäksi merilevässä on muita tärkeitä ravintoaineita kuten jodia, kalsiumia ja magnesiumia.

Soijapavut. Muitakin papuja kannaattaa natustella ilolla ja riemulla rautaisesta aspektista. Soijapapujen lisäksi varsinkin pinto-pavuilla on rautaisia vaikutuksia.

Purukumi. No niinpä. 100 grammassa purkkaa on 7,4 mg rautaa. Suunnitelmissani on hubbabubba-jenkkipiirakka. Ja lasketaankohan purukumi edes kasvikunnan tuotteisiin.

Basilika. Tummemmat vihreät ovat monesti hyviä raudan lähteitä. Basilikahan on kuivattuna ihan omassa luokassaan, mutta kyllä se tuoreenakin toimii. Eikä unohdeta paksoita, nokkosta, pinaattia tai vaikkapa okraa. 

Kuivatut hedelmät. Kuivattua aprikoosia suositellaan neuvoloissa vauvoillekin. Myös rusinoista saa nopeasti rautatäydennystä. Muistan, kun jo muutama vuosi sitten annettiin rajoituksia maksalaatikon syömiselle, ettei vaan vahingossa tulisi saatua liikaa rautaa. No miksi hemmetissä maksalaatikkoon pitää sitten laittaa vielä rusinoitakin?! KOSKA niin kuuluu tehdä. Ja maksalaatikko ilman rusinoita on kuin rakastaja ilman intohimoa. Kierkegaardia lainatakseni. Tai ei hän maksalaatikosta puhunut.