6.3.2015

Hipsterpitsa

Turun Shamrock Cafe tarjoaa pitsoja, joissa on hyvät täyteideat. Ja perinteisen tomaattikastikkeen voi korvata ranskankermalla, bearnaisella, bbq:lla tai tulisella. Pohjaksi on valittavissa normaali, rukiinen tai gluteeniton versio. Eikä voi olla kehumatta avotuliuunia, jossa rapsakkaan pohjaan tarttuu mukava kevyt savuinen aromi.

Hinnoittelu on, mitä on, kyse ei ole kebabbilasta. Jos liika suola tässä suhteessa kuitenkin harmittaa, voi esimerkiksi tämän Shamrockin listalla olevan hipsterpitsan valmistaa ihan kotonakin.

Sen verran perusasioista, että lainaan hieman jotain aiemmin kirjoittamaani.

Pohjan pitää olla sopivan ohut ja rehellisen rapea. Hyvään lopputulokseen pääsee ilman leivinuunia ja pitsakiveä, mutta ei niistäkään haittaa ole. Kotiuunissa  palkinnon saa valmistamalla pitsa leivinpaperille ja lämmittämällä uunipelti ennen leivinpaperin sille laskua todella kuumaksi.  

Kastike. M-mmmmm. Näen Homerin kuolaamassa donitsin perään. Sitä samaa hyvä kastike edustaa minulle.Tärkeää on jaksaa keitellä tarpeeksi kauan ja antaa makujen muhia. Hyvä peruskastike syntyy lisäämällä tomaattimurskan sekaan muutama aurinkokuivattu tomaatti, pitsayrttejä, sokeria, suolaa, pippuria, hieman tomaattipyrettä ja kevyesti balsamiviinietikkaa. Pari anjovispalaakaan ei ole pahitteeksi, tällöin suolasta voi tinkiä. Rauhallinen keittely ja pikainen surraus sauvalla. Siinä.

Hipsterpitsa (punajuuri-vuohenjuusto-viikunahillo)

Pohja: katso alla
Kastike: katso yllä
Täytteet: katso tähän. Keitettyjä punajuurilohkoja, vuohenjuustoa, viikunahilloa, paahdettuja pähkinöitä, rucolaa. Ja tietty juustoa, josta osa mozzarellaa.

Pohja:

1½ dl vettä
3/4 pkt hiivaa
½ tl suolaa
ripaus sokeria
3 rkl rypsiöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja leseet alustamalla pohjaa käsin. Lisää sen verran jauhoja, että pohja irtoaa sopivasti käsistä. Laita pohja kohoamaan lämpimään liinan alle puoleksi tunniksi.

Kastike: Valmista yllä kertomani ohjeen mukaan.

Pohjasta tulee kaulimalla kaksi hyvin ohutta pyöreää pohjalättyä. Jos haluat hieman paksumman pohjan lisää vettä 0,25 dl ja jauhoja tarpeen mukaan. Hiiva riittää. Levitä pohjan päälle kastike. Sen päälle punajuuret, vuohenjuustopalat ja viikunahillo. Niin ja tietty myös juustoraaste. Uunissa paiston jälkeen lisää paahdetut pähkinät (esim. cashew) ja rucola

2.3.2015

Miten pitää ruokaideat järjestyksessä?

Tuntuuko välillä siltä, että joka paikka on täynnä resepti-ideoita tai ruokiin liittyviä to-do-listoja? Kyseessä ei ole hallittu kaaos vaan sekamelska, joka hakee vertaistaan. Surffailen kännyllä, tietokoneella ja tabulla, luen ruokalehtiä ja keittokirjoja. Napsin sieltä täältä ideoita, valokuvia, kuvakaappauksia ja välillä kirjoittelen epämääräisyyksiä muistilapuille. Ei ihme, että ahdistaa.

Vaan ei enää. Muutama kuukausi sitten perustin uuden sähköpostiosoitteen, johon ei tule mitään muuta tavaraa kuin äsken mainitsemiani juttuja. Jokainen posti on otsikoitu reseptin nimellä tai jollain asiasanalla. Elämä on helpottunut ainakin näiltä osin reippaasti.

Ihan siis vinkkinä vaan.

1.3.2015

Banaanicurrysalsa

Sain erikoisen viestin. Joku Polkkapossun lukija lähetti minulle liitetiedostona kuvan varsin mielenkiintoisesta ruokaohjeesta. Lisätiedusteluista huolimatta kyseinen sähköpostiosoite ei enää vastaa minulle. Eniten minua kiinnostaa, mistä kirjasta kyseinen ohje on. Nimittäin jos siinä on jotain näin hauskaa, on siinä pakko olla muutakin jännää.

Kaikki hopikapi pläräämään keittokirjoja. Voi toki olla lehtikin, mutta kirjalta näyttäisi.

Amerikan keittokirja

Näin juuri joku aika sitten kartan Yhdysvaltojen osavaltioista, johon oli merkitty, mitä ruokaa missäkin syödään eniten. Illinoisissa pakistanilaista, Louisianassa cajunia, Arizonassa tex-mexiä ja Floridassa kuubalaista. Yhdysvaltoja ei turhaan kutsuta kansojen sulatusuuniksi, tämä ei voi olla näkymättä myös ruokakulttuurien moninaisuutena.

Amerikan keittokirjassa herkkuja esitellään Uudesta-Englannista Alaskaan. Takakannessa luvataan, että perinteiset ruoat on päivitetty nykymakua vastaaviksi ja aiempaa terveellisemmiksi. Tuosta en tiedä, pekonia käytetään miehekkään kursailemattomasti, eikä voita ja sokeriakaan ole unohdettu. Välillä mainitaan ideoita korvaavista raaka-aineista tai vaikkapa, miten ruuasta voi tehdä kasvisversion.

Jos jotain tärppejä heittäisin, niin ainakin seuraavat ohjeet pystyn maistamaan: nyhtöpossuwrapit, lehtikaalia hapanimeläkastikkeessa, uppopaistettu okra, bourbon-pekaanipiiras, kovat pistaasikaramellit.

Plussat ja miinukset:

+ Paljon erittäin mielenkiintoisia reseptejä.
+ Tietoiskuja eri osittain, esim luoteisrannikon makuja.
+ Teknisiä tietoiskuja, esim. avokadon kuoriminen, appelsiininkuoren raastaminen jne.
+ Selkeä jako.

- Kuvitus. Kuvia kyllä oli, mutta olisin kaivannut enemmän. Tämäkin jakaa ihmisiä. Mutta esimerkiksi jos on mustikkamarmoroidun juustokakun ohje, jossa hehkutetaan marmorikuvioinnin vaikuttavuutta, pitäisi siitä ehdottomasti olla kuva.

Ilmestymisaika: 09/2014
Kirjailija : Caroline BrethertonElena Rosemond-Hoerr
Kustantaja : Docendo
ISBN : 978-952-291-065-3
Sivuja : 256
Sidosasu : Sidottu

Arvostelukappale saatu kustantajalta.