16.12.2014

Lanttulaatikko vs. nihkeä sika

Huomasin, että olen aika nihkeästi postaillut koko Polkkapossun elinaikana jouluisia ohjeita. Nihkeästi olen postaillut myös joulukortteja, tänä jouluna ehkä yhden. Maksimissaan. Nimeni on kyllä väärennetty muutamaankin. Nihkeä sika. Minä.

Sen verran pääsin kuitenkin vauhtiin viime kirjoituksen creme brulukoiden kanssa, että siitä on helppo juosta jouluruuille jatkot ja hypätä lanttulaatikkoon. Kannattaa varmistaa  varpaiden puhtaus.

Tämäkin ohje kuuluu osastoon pomminvarma, herkullinen, helppo. Ja perinteinen. Nimimerkillä ostinkohan varmaksi tarpeeksi lanttuja. Mitä noille lopuille 3 kilolle tekisi.


Lanttulaatikko (1,5 litran korkea vuoka)

1 kg lanttua
2 dl kermaa
1 dl keitinvettä
1 dl korppujauhoja + 2 rkl korppujauhoja
1 iso kananmuna tai 2 pientä
4 rkl siirappia
1 tl suolaa
1/4 tl muskottia
1/4 tl valkopippuria
½ tl inkivääriä
inaripaus kanelia
voita

Kuori lanttu, pilko, keitä kypsäksi ja survo. Sekoita kerma, keitinvesi ja 1 dl korppujauhoja. Lisää hieman jäähtynyt lanttusose, muna, siirappi, suola, muskotti, inkivääri, kaneli ja pippuri. Ajele hetki sauvasekottimella. Kaada voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle loput korppujauhot ja painele lusikalla perinteinen koristekuvio. Lisää vielä muutama iso knöllivuolema voita. Paista 170 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti