27.2.2013

Haukion kala

Enää ei kannata ihmettellä lausahduksen hauki on kala alkuperää. Se tulee tietysti siitä, kun presidenttiparille kärrätään aina jouluisin hauki, tulee siitä luovutuksen jälkeen Haukion kala. Mistä tulikin mieleeni, että valmistin eilen ällöttävän herkullisia haukipihviä. Hauki oli ihan itse pyydettyä... astelin Turun kauppahalliin lempikalakauppiaalleni ja pyysin: saisinko tuon hauen.

Tämä ohje on sovellettavissa muihinkin vaaleisiin kaloihin, ja näin saa jopa seitifileistäkin yllättävän syötäviä. Niin ja madettakin kaupataan tällä hetkellä alle 10€ / kg. Resepti on väännetty vähähiilihydraattiseksi, pihviä kohti ei paljon moskaa löydy. 


Haukipihvit

500 g haukifileetä
½ sipuli pilkottuna
½ rkl sitruunamehua
1½ dl kermaa
½ dl korppujauhoja
½ tl suolaa
ina valkopippuria
puoli kourallista tuoretta tilliä
1 kananmuna

Paloittele kala ja aja tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa. Lisää muut aineet ja ajele taas. Lämmitä pannu keskilämpimäksi, laita reilusti voita ja ota lusikalla läjä massaa keoksi pannulle. Painele se n. ½-1 cm paksuiseksi ja taiteile haluamaasi muotoon. Älä paista liian kovalla, taikina ruskistuu helposti. Äläkä turhaan yritä kääntää liian aikaisin, huonosti käy. Tarjoile esimerkiksi raikkaan kermaviilikastikkeen kanssa. Itse tyhjensin pakastinta ja tein kanttarellikastin.

Jos haluat taikinaan lisää jämäkkyyttä ja tuntuisi, että mieluummin muotoilisit taikinan käsin pihveiksi, lisää korppujauhojen ja kerman määrää.

26.2.2013

Die heart IV

Syö paljon tyydytettyjä rasvoja ja natriumia, nauti myös lisättyä sokeria limsoissa, karkeissa ja makeissa leivonnaisissa. Lisätty sokeri on kuitenkin se, mitä elimistösi luontaisesti kaipaa. Liikunta on turhaa, varsinkin juoksu, eikä kevyestä kävelystä ainakaan ole mitään hyötyä. Verenpaineella ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä, paras tulos saavutetaan kuitenkin syömällä päivittäin vähintään teelusikallinen suolaa. Joka tapauksessa suurin osa meistä kuolee joskus. Muista suosia punaista lihaa, kalaa on ihan turha edes harkita. Alkoholi, huumeet ja tupakka rauhoittaa, ei kannata myöskään unohtaa erivärisiä tabuja tai erilaisia nuoltavia merkkejä. Töitä kannattaa tehdä vähintään 70 tuntia viikossa, sillä sairaudeksikin määriteltävää työstressiä tai työuupumusta ei tosi maailmassa ole olemassa. 

Jos et kuitenkaan näillä neuvoilla ole vielä onnistunut hankkimaan edes ensimmäistä sydänkohtausta, kehottaisin sinua maistamaan Hellapoliisin snickers-piirasta. Kyseessä on äkkimakea, rasvainen, sokerinen, kermainen, suolainen ja kaikin puolin muutenkin totaalisen epäterveellinen leipomus, jota ei edellämainittujen adjektiivien perusteella voi ohittaa. Ohje kopsattu suoraan keskusrikospoliisinuorempikonstaapelikatilta kirjasta Herkkuleivonnaiset.

On tää muuten ihan järjettömän hyvää, muttei hirveen isoa lärpäkkää kannata lautaselle napsia. Ohje lupaa tästä tulevan 8-10 palaa, itse sanoisin riittoisuudeksi n. 12-14 annosta.


Snickers-piiras

260 g LU Bastogne Kandisokerikeksejä
100 g margariinia sulatettuna
1 dl suolapähkinöitä karkeaksi hienonnettuna
2 dl ruokakermaa
15 kpl Vanilja-Fudgeja (irtokarkkihyllystä)
1 Snickers-patukka

Kuorrute:
200 g vaaleaa maitosuklaata
1 dl kermaa
1/2 dl suolapähkinöitä

Vuoraa halkaisijaltaan 22 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
Murenna keksit, sulata joukkoon margariini, sekoita joukkoon karkeaksi hienonnetut suolapähkinät.
Painele seos vuoan pohjalle.

Keitä kermasta ja Fudgeista sakea kinuski.
Lisää lopuksi joukkoon Snickers-suklaapatukka ja sekoita, kunnes se sulaa.
Kaada kinuski vuokaan keksinmurupohjan päälle.

Sekoita kasarissa miedolla lämmöllä vaalea maitosuklaa ja kerma, kunnes suklaa on sulanut joukkoon.
Sekoita joukkoon suolapähkinöitä.
Levitä kuorrute piiraan pinnalle ja nosta hetkeksi kylmään.

Irroita vuoka piiraan ympäriltä ja nosta piiras tarjoiluvadille.

Tämän piiraan voit valmistaa jääkaappiin jo muutamaa päivää aiemmin.

16.2.2013

Quorn osuu maaliin

Mukavaa että Suomeenkin saadaan free range -kanala. Munax ilmoitti, että ulkona tallustelevien kanojen munien myynti aloitetaan helmikuussa ja hinta tulee olemaan jossain lattimunien ja luomunien välissä. Kanat pääsevät ulkoilemaan luukusta ja pihalle on järjestetty viriketoimintaa, joka siis houkuttelee niitä ulkoilemaan. Pihalla järjestetään mm. konsertteja ja erilaisia tansseja, joista suurimman suosion tähän mennessä on saanut tiputanssi. Myös riverdancella on oma kannattajakuntansa. 

Jos kuitenkin kanat ja broilerit tai niiden tuotantotavat ällöttävät niin paljon, ettet halua olla missään tekemisissä kyseisten lihojen kanssa, löytyy siihenkin ratkaisu: quorn. Olen maistellut vasta vajaan kymmenen kertaa ja olen ihan tosissani alkanut pitää sitä. Maku on hyvin broilerimainen ja ainakin quornkuutioissa tai -suikaleissa rakennekin on hyvin samankaltainen. Käytännössä quorn on sieniproteiineista valmistettavien proteiinivalmisteiden tuotemerkki. Tuotetta mainostetaan vähärasvaisena,-kalorisena ja ympäristöystävällisenä. Mahtava lihankorvike.

Quornista ja tortilloista saa hyviä pikaruokia, esim. pitsoja ja kääröjä. Vaivatonta ja nopeaa. Kääröjen sisään laitoin salaattia, punakaalia, quornia, kermaviiliä ja savuhöysteistä salsaa. Ja sitten pitsaan.




Quorn-sinihomepitsa

pohjakastike (sekoita ketsuppiin oliiviöljyä ja oreganoa)
tortilloita
quornia
sinihomejuustoa
jalapenoja
ananasta
pisaratomaattia
juustoraastetta

Valele tortilla tarkasti reunoja myöten pohjakastikkeella. Sijoita muut täytteet ja paista 200 asteisessa uunissa n. 5 minuuttia. Ole tarkkana, tortillat kärähtää nopeasti.