23.7.2011

Itse saatan höystää muhennosta lorauksella valkoviiniä


Ratatouille tarjotaan monesti lisäkkeenä. Ihan hyvin se voi olla pääruokakin, vaikka jonkin muhevan kanan, kahevan munan, kanssa.

Sanoisin, että ratatouille on enemmänkin tapa valmistaa ruokaa, tai ennemminkin muhentaa kasviksia, kuin jokin resepti. Alkukoti viedään usein Provenceen, mutta yhtä hyvin se voi olla Kataloniassa, Baleaareilla tai Raumalla. Viimeisimmän todennäköisyys on jopa kohtalainen, sillä ääntämisasu ratatui on hyvin lähellä raumalaisia i-loppuisia asuja kuten lakki, kukei, snääki, potusi. Jotain sidettä löytynee myös lapskoussiin.

Tässä perusratatouillen ohje. Itse saatan höystää muhennosta lorauksella valkoviiniä.


Ratatouille

oliiviöljyä
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 paprika
1 keltasipuli
½ rkl fariinisokeria
6-7 kaltattua tomaattia
4 pilkottua valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria
basilikaa
timjamia
(ketsuppia)

Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa ½ cm siivuiksi, itketä munakoisot ja taputa itkenyt neste pois. Pilko paprika ja hienonna sipuli. Paista munakoisoja oliiviöljyssä, kunnes ne ovat muuttuneet lötköiksi ja ruskeiksi, poista kasarista ja tee samoin kesäkurpitsoille. Valuta molemmat talouspaperilla. Heitä kasariin paprika, sipuli, tomaatit, valkosipuli, sokeri, suola, pippuri, basilika ja timjami ja anna muhia 20 minuuttia. Lisää munakoiso ja kesäkurpitsa ja anna vielä hautua 5-10 minuuttia. Loraus hyvää ketsuppia päälle on vääräoppinen mutta mainio lisä ratatouillen jälkilöylyksi. Tarkista vielä suola ja pippuri.

8.7.2011

Hunaja-sitruunakastike

En varsinaisesti fanita kaupoissa myytäviä salaatinkastikkeita, joukkoon kuuluu mm. ranskalainen, kapteenin, sinappikastikkeet jne. En fanita myöskään vaaksiaisia tai muita hämähäkeiltä näyttäviä pörhelöitä jotain poikkeusta lukuunottamatta. Tuntuu, että valmissalaatinkastikkeet hukkuvat massaksi, eikä mikään oikein erotu ainakaan positiivisesti. Pookin kastike on sentään ihan siedettävä, pinna sille eikä se ole edes kireä. Itse tekemäni sinappikastike on tietysti helmi, mutta niin on omalla kompressorilla runnova jäätelökone Grande Gelatokin. Siitä myöhemmin.

Ehdoton lempparini on n. minuutissa valmistuva raikas, kirpeänmakea kastike, joka ei vaadi ammattilaista avuksi. Erityisen hyvältä tuo kastike maistuu salaattien kanssa, joissa on raaka-aineina käytetty meren hedelmiä. Mittasuhteita en tähän edes laita, niitä voi testailla oman maun mukaan. Tiedän, että monet suhtautuvat välinpitämättömästi näihin ns. vinegretteihin, mutta se johtuu vain laiskuudesta.



Kokoa salaatti kylmäsavulohesta, erikoissalaateista, kurkusta, pienistä ja makeista tomaateista, kanamunista ja sipulista. Kaada päälle kastike, joka valmistuu seuraavista aineksista:



Hunaja-sitruunakastike salaatille

Sitruunan mehua
Juoksevaa hunajaa
Erittäin hyvää oliiviöljyä
Balsamicoa
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Jotain tuoretta yrttiä