26.2.2008

Ohut lintu is online

Kähvelsin pellolta mukaani raa'an mangon ja huuli pyöreänä kuin Mister Nahkiaiskisan voittaja konsanaan, pähkäilin, mitä mangostani tekisin. Olisi sen voinyt jättää pöydälle kypsymäänkin, mutta ajattelin antaa sille pehmeyttä keittämällä valkoviinissä kymmenen minuuttia. No nälkähän siinä tuli, kun en ollut varttiin syönyt mitään, joten laitoin spaguveden kiehumaan ja heitin harvinaisesta ohutbroilerilintulajikkeesta tehdyt ohuet broiskufileet hellalle. Homma oli niin sotkuista, että päätin ottaa välikappaleeksi paistinpannun.

Kun nyt mangokin oli jo tulessa, tuumailin, miksenpä valmistaisi samantein jotain kastiketta. Hansikkaaseeni puristautui vaihtelun vuoksi sitruuna, kermaa, sinappia ja erinäisiä kuivattuja yrttejä. Kaipa niistäkin jokin kastike irtoaisi.

Tällainen siitä sitten syntyi. Kissan makuun oli vähän turhan kirpeää, minä söin hymyhuulin (luomu)viljellen ruokaan kohdistuvia ylistyssuperlatiiveja. Ilman toista polvisukkaani tietysti: johan sanontakin toteaa, että yksi kirpeä kielellä on polveton makea sukattomalla.



Mango-sitruunakastiketta, broiskufileitä ja spagettia

spagettia
broiskufileitä

1,5 + 0,5 dl valkoviiniä
1 raa'ahko mango
½ kanaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
inkivääriä
1 tl Aurasinappia
½ rkl fariinisokeria
curryjauhetta
timjamia
½ rkl sitruunamehua
suolaa
raastettua parmesaania

Keitä pasta al dente ja broiskut kypsiksi.

Mittaa kattilaan 1,5 dl valkoviiniä, paloittele kuorittu mango siihen ja lisää kanaliemikuutio. Keittele niin kauan, että valkoviini lähes loppuu. Lisää ½ dl valkoviiniä, kiehauta ja poraa sauvalla tasaiseksi. Lisää kuohukerma sekä ripaus kuivattua inkivääriä. Poraa taas, jotta varmasti tulee tasainen kasti. Lisää sinappi, fariinisokeri, curryjauhe ja timjami ja kiehauta. Sekoita joukkoon sitruunamehu. Tarkista suola.

Kaada lautaselle spagetin päälle hillitysti kastiketta, ettei käy kirpeästi kalpaten. Sekoita hyvin, heitä joukkoon kanafilee ja runsaasti parmesaania.

4 kommenttia:

  1. Kissa elääkin kiitoksella eikä kastikkeella, kas.

    Naurattaa, kiitos.

    VastaaPoista
  2. No sattuipa somast. Samanmoiset aiheet ja aineet meikälässäkin!

    VastaaPoista
  3. Elä ny taatana, onko teillä kissakin? Äkkiä sinne kenkäkaappiin tilaa yhdelle vaatimattomalle wannabee turkkulaiselle. Onhan mulla siellä sukuakin, mut en mää niille voi muuttaa, kun niiden kaappi on jo täynnä...

    VastaaPoista
  4. Ylimuuli, kissat nauttisivat elostaan enemmän, jos eläisivät vähän myös kastikkeillakin <3

    Ainailona, no höh, etkös huomannut, kun istuin pöydässänne.

    Satujatar, onhan täällä aikamoinen kehrääjä hyrrrrrrä. Tarkoititko siis kenkäkaappia, laukkukaappia, toista laukkukaappia, vai tennarikaappia?

    VastaaPoista